I 15 år har københavnerne kunnet høre genklang af hestehove, når de ridende betjente kom skridtende på deres store politiheste. Og i 15 år har en flok politibetjente fået udlevet deres drømme. Men nu er det slut.

Klonk, klonk. Klonk, klonk. Den karakteristiske lyd af politihestenes hove mod asfalt og brosten, der de seneste 15 år har kunnet høres i Københavns gader, er fortid. Københavns rytterisektion er blevet nedlagt som følge af en sparerunde. Og i dag blev de sidste politiheste hentet og kørt til deres nye hjem.

- Det er meget trist. Der skal ikke mange ord til, før jeg begynder at tude. Det er noget rigtig lort.

Faravel til politihestene

Sådan lyder det fra den ridende betjent Kristian Madsen, der har været med hos Københavns Politis rytterisektion, siden daværende politidirektør Hanne Bech Hansen søsatte projektet med politihestene tilbage i 1997. Dengang havde politihestene været væk fra Københavns gader, siden man nedlagde det daværende rytteri i 1970'erne. Projektet i 1997 viste så godte resultater, at man gjorde politiheste til en fast bestanddel af Københavns Politi - en bestanddel, der altså nu igen bliver lukket ned trods stor modstand på Facebook og flere demonstrationer. 

- Jeg synes ikke, der er sjovt at se alt det, som man har arbejdet for, smuldre. Det er meget, meget hårdt, siger Kristian Madsen, der torsdag måtte se 'sin' hest Vittrup, opkaldt efter den tidligere politiinspektør Kai Vittrup, forlade politiets stalde på Amager som en af de sidste heste.

Københavns Politi rådede over i alt ti heste. Heste, der blev trænet gennem mange år for at blive stabile politiheste, der kunne sættes ind, når der var paradeoptog, fodboldkampe eller demonstrationer. Men hestene var også kommet lidt op i årene, så selv om hestene egentlig skulle sælges, var der ikke særlig stor interesse for dem fra andre landes rytteriafdelinger. I stedet er ni ud af ti heste blevet solgt til foreningen Politihestens Venner, der sørger for at placere hestene i 'plejefamilier' rundt omkring i Danmark.

Kristian Madsen er en de heldige, der får mulighed for fortsat at kunne ride på sin makker gennem otte år, den 15-årige vallak Vittrup. Da han bor i Odsherred i Nordvestsjælland, har han nemlig fået mulighed for at have hesten opstaldet som ridehest.

- Jeg har fundet ham, og trænet ham og arbejdet med ham i otte år, siger Kristian Madsen, der ligesom de andre otte betjente i politiets rytterisektion må indstille sig på, at livet som ridende betjent er forbi.

- Nu skal jeg ud i lufthavnen og være pasbetjent, siger Kristian Madsen, der betegner jobbet som ridende betjent som sit drømmejob.

- Alle os, der er herude har jo en hvis interesse i det her. Jeg har arbejdet med heste i stort set hele mit liv, og det har mange af de andre også. Det ligger os jo meget mere på sinde, end at skulle sidde i en pasboks- det er jo ikke det, jeg har drømt om i min karriere, lyder det fra Kristian Madsen, der dog trods den megen modstand ikke helt har opgivet tanket om et mirakel, der kan redde Politiets rytterisektion.

- Rent teoretisk, så ville hestene jo inden for en overskuelig tid kunne sættes i tjeneste igen, siger Kristian Madsen, der betegner Kronprinseparrets bryllup som en af de største oplevelser, som han har været med til i sin tid som ridende betjent.

DELTAG I DEBATTEN. HVAD MENER DU OM LUKNINGEN AF RYTTERISEKTIONEN, OG HVAD ER DIN BEDSTE OPLEVELSER MED POLITIHESTENE?