En fængselsbetjent blev mandag stukket med en kniv i brystet. Kniven havde fangen tilladelse til at have i sin celle, og det er der en årsag til, forklarer formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

En højdramatisk hændelse udspillede sig mandag omkring middagstid i Politigårdens Fængsel. Her blev en fængselsbetjent stukket i brystet med en smørkniv, hvorefter den angribende fange som følge af betjentens reaktion faldt ud over gelænderet på 5. sal.

Fængselsbetjenten er blevet behandlet på skadestuen og er sluppet uden alvorlige skader, og fangen, der truede med at stikke sig selv i halsen efter faldet, hvor han landede i et sikkerhedsnet, blev talt til ro.

Kim Østerbye fortæller, at fangen havde tilladelse til at have kniv og gaffel i sin celle, selv om han sammen med de øvrige 24 fanger i Politigårdens Fængsel i København, ifølge fagforbundsformanden, betragtes som en af landets farligste.

Fængslet er en arrestafdeling for negativt stærke klienter, hvilket vil sige voldelige eller alvorligt truende fanger. De 25 fanger er underlagt særligt strenge sikkerhedsmæssige restriktioner. Eksempelvis må fangerne kun må have fællesskab med én anden fange, som de skal godkendes til først, fortæller Kim Østerbye.

“Det er et sted, hvor man sidder forholdsvist midlertidigt. Der er kæder på dørene, og der går altid to fængselsbetjente sammen,” siger Kim Østerbye.

Han fortæller, at fangerne i Politigårdens Fængsel bliver individuelt vurderet i forhold til, om det er forsvarligt at give dem normalt bestik. Men ifølge Kim Østerbye, der mener, at fængslets ansatte er blandt de dygtigste i landet, bør fængslets ledelse ikke bare fjerne det normale bestik fra alle til trods for episoden i dag.

“Man kan godt diskutere, om der kun skal bruges plastikbestik, men man kan alligevel aldrig helt undgå, at en fange laver et stikvåben. Fangernes opfindsomhed kender ingen grænser.”

Desuden gælder det også om så vidt muligt at opretholde en form for normaltilstand for fangerne, siger Østerbye.

“I det omfang det kan lade sig gøre. Man skal huske, at de personer også skal ud derfra igen på et tidspunkt.”

Kim Østerbye oplyser, at fangerne i Politigårdens Fængsel på ugebasis bliver vurderet i forhold til den generelle sikkerhedsmæssige risiko, de måtte udgøre.