Folketinget fik forkerte oplysninger, forklarer en kontorchef i Justitsministeriet fredag i Tibetkommissionen.

København. - Alting hører jo op, hvis man ikke kan stole på de oplysninger, man får fra politiet.

En kontorchef i Justitsministeriet fortæller fredag i Tibetkommissionen om en stribe af fejlagtige svar til Folketinget.

Anne Berg Mansfeld-Giese var i en periode chef for ministeriets politikontor og besvarede spørgsmål fra Folketingets retsudvalg. Emnet var Københavns Politis opførsel ved kinesiske besøg i 2012 og 2013.

Kommissionen vil høre om kontrollen med de svar, som politiet leverede. Om de var fyldestgørende og sande?

- Mig bekendt har der været en absolut kritisk tilgang til de bidrag, vi fik. Vi var altid opmærksomme på, om noget så mærkeligt ud, siger Anne Berg Mansfeld-Giese.

Det er ikke usædvanligt, at borgere har en anden opfattelse end politiet. Men dette var lidt anderledes. Demonstranterne virkede almindelige og fredelige og derfor troværdige, fortæller hun.

Undervejs ønskede hun en form for imødekommelse fra Københavns Politi. I sommeren 2013 skrev hun derfor til sin afdelingschef:

"For en umiddelbar betragtning tyder meget på, at politiet har været lovligt hurtigt ude med henstillinger og påbud, og det kan blive svært - også i lyset af sagen fra sidste år - fuldt ud at forsvare og stå på mål for politiets ageren."

Der kom dog ikke nogen erkendelse. Københavns Politi strittede imod.

Ganske vist indrømmede politiet efter lang tid, at enkelte betjente nok havde taget tibetanske flag fra demonstranter.

Dette gjorde et medlem af Folketingets retsudvalg ophidset. Den konservative Tom Behnke mente, at man sparkede nedad.

Først i september 2015 blev det afsløret, at politiledelsen havde givet en skriftlig ordre. Demonstranter måtte ikke ses af præsident Hu Jintao i 2012, fremgik det.

Kontorchefen husker tydeligt, hvordan hun en onsdag blev kaldt ind hos afdelingschefen, som lukkede døren - og derefter lagde ordren på bordet.

- Jeg har siddet i to samråd, hvor vi har sagt det stik modsatte, og jeg har underskrevet svar med det modsatte indhold, siger hun.

- Vi har rådgivet vores minister helt galt og har givet Folketinget forkerte oplysninger.

- Det er helt galt. Det er noget, jeg husker.

/ritzau/