Arkivfoto: Politi og ambulancepersonel på havnen i Præstø venter på en redningshelikopter med reddede skoleelever efter ulykken på Præstø Fjord.
Arkivfoto: Politi og ambulancepersonel på havnen i Præstø venter på en redningshelikopter med reddede skoleelever efter ulykken på Præstø Fjord. Foto: Søren Steffen

- Selvfølgelig er efterskolen erstatningspligtig. Sådan lød meldingen meget hurtigt fra Lundby Efterskole og skolens forsikringsselskab i kølvandet på tragedien i Præstø Fjord i februar 2011.

Alligevel kan de 13 efterskoleelever komme til at vente år på, at spørgsmålet om erstatning er endeligt afgjort.

Især fordi det særligt for teenagere kan tage tid detaljeret at fastsætte, i hvilken udstrækning de har pådraget sig varige mén, og hvordan man erstatningsmæssigt skal opgøre deres eventuelle tab af fremtidig erhvervsevne.

Nogle af de 13 unge har allerede fået aconto-beløb og midlertidige erstatninger udbetalt, men størrelsen af den endelige erstatning vil sandsynligvis komme til at variere meget. Fra måske nogle få tusinde kroner til flere millioner kr.

Uagtsomt manddrab?

Spørgsmålet om erstatninger kører uafhængigt af den straffesag om det juridiske ansvar, der i dag indledes mod Lundby Efterskole og forstanderen Truels Truelsen.

Her vil byretsdommer Charlotte Thorlaksen i Retten i Nykøbing Falster være flankeret af to søkyndige til at afgøre, om der var tale om uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af loven om sikkerhed til søs.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.