Heidi Abildskov blev dræbt i sit hus i Virum.
Heidi Abildskov blev dræbt i sit hus i Virum. Foto: Katrine Emilie Andersen

Bekymringen for indbrud er steget i kølvandet på den uhyggelige drabssag fra Virum, hvor en 41-årige kvinde blev myrdet, da hun ifølge politiets formodning, overraskede en indbrudstyv. Men hvad kan man egentlig gøre, hvis man overrasker en tyv i sit hjem?

BT har spurgt både politiet og retspsykiater Henrik Day Poulsen om, hvordan man bør reagere, hvis man støder ind i en indbrudstyv i sit hjem. Begge parter er enige om, at man skal undgå en konfrontation med tyven og ringe efter hjælp hurtigst muligt.

- Overordnet set, så skal man ikke involvere sig med personer, man ikke kender - altså indbrudstyve i ens hjem. Man skal observere, og så skal man ellers fjerne sig fra stedet så hurtigt som muligt, og ringe til politiet så hurtigt som muligt. Og man skal forsøge at skaffe noget hjælp. Men man skal ikke involvere sig i en eller anden konfrontation med tyven, råder Morten Pedersen, der er vicepolitikommissær i efterforskningsafdelingen hos Nordsjællands Politi.

Han fortæller dog, at det er svært at råde præcist, da det også afhænger meget af, hvilken situation, man står i.

- Har man for eksempel sin telefon og kan få fat i politiet, så kan situationen være på en måde, siger Morten Pedersen og tilføjer, at politiet som udgangspunkt råder til tre ting:

- Man skal undgå konfrontation, man skal observere, og så skal man melde alt hurtigt til politiet - også selv om man ikke selv synes, det er vigtige ting, for det kan være vigtigt for efterforskningen, siger han.

Henrik Day Poulsen tilføjer, at situationen også afhænger af, hvilken slags tyv, der er tale om:

- Indbrudstyve er så forskellige, og der er forskel på, om det er en fra en systematisk bande, en narkoman med abstinenser - eller en psykisk forstyrret person, siger Henrik Day Poulsen, der selv ikke er i tvivl om, hvordan han ville reagere, hvis han mødte en tyv i sin lejlighed:

- Jeg ville sige: 'Hvad laver du her', og hvis vedkommende blev meget aggressiv, så ville jeg skynde mig at løbe, og hvis vedkommende fangede mig, så ville jeg sige: 'Du kan tage, hvad du vil have, siger Henrik Day Poulsen og tilføjer, at det fra et psykologisk perspektiv er vigtigt, at man ikke ophidser sig selv og tyven, men at man giver ham det, han vil have.

- Det nedtrapper en egentlig konflikt. Ved konflikthåndtering skal man prøve at gøre det så lidt dramatisk som overhovedet muligt, siger han.

Ifølge politiet er det yderst sjældent, at et indbrud ender med drab. De fleste indbrudstyve vil nemlig tage benene på nakken, hvis de bliver opdaget.

- Der er ikke mange tyveknægte, der er interesseret i at blive taget og blive fanget. Og risikoen for at blive fanget og genkendt er altså større, hvis der er nogen, der ser en, eller hvis der er nogen, som får mulighed for at få tilkaldt hjælp, forklarer Morten Pedersen, der også råder til, at man sikrer sig godt, når man er hjemme:

- Man skal altid sørge for at holde sin dør lukket og låst. Også om sommeren. Og man skal også være opmærksom på, om man har gode kontakter med ens naboer, så man signalere, at man i det område er opmærksomme på hinanden.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.