Ifølge seniorforsker ved Aalborg Universitet og en af Danmarks førende brandeksperter, Lars Schiøtt Sørensen, tyder alt på, at de seks brande på Scandinavian Star var påsat.
Ifølge seniorforsker ved Aalborg Universitet og en af Danmarks førende brandeksperter, Lars Schiøtt Sørensen, tyder alt på, at de seks brande på Scandinavian Star var påsat.

Brandekspert slår nu fast, at alt tyder på, at de seks brande på Scandinavian Star var påsat

Norsk politis nyeste brandtekniske konklusioner fra januar 2015 er fyldt med ’fejlbehæftede beregninger, forkerte forudsætninger og forkerte konklusioner’. Samtidig tyder på meget på, at forsikringssvindel var årsagen til Scandinavian Star-katastrofen.

Sådan lyder det fra Lars Schiøtt Sørensen, seniorforsker ved Aalborg Universitet og en af Danmarks førende brandeksperter. Dommen over de brandtekniske konklusioner er hård:

»Efter min mening er konklusionerne ikke troværdige,« siger han.

skibsinspektør og skib 123

I går deltog Lars Schiøtt Sørensen, der har gennemgået den norske rapport sammen med to svenske kolleger, i et pressemøde, som Scandinavian Stars Danske Støtteforening havde indkaldt til. Det skete efter, at den tidligere skibsinspektør Flemming Thue Jensen har brudt 26 års tavshed og fortalt, at han mener, at to besætningsmedlemmer stod bag branden, der kostede 159 mennesker livet 7. april 1990, da Scandinavian Star brød i brand i farvandet mellem Norge og Danmark.

I løbet af 38 timer var der seks brande på skibet, og efter katastrofen blev det slået fast, at de to første var påsatte. og at brand nummer to var hovedbranden. De fire efterfølgende brande var opstået som følge af hovedbranden, hed det dengang.

I dag er der stadig tvivl om den tredje brand, men brand fire, fem og seks, der blussede op mange timer efter de første, er ifølge den nyeste norske rapport, såkaldte følgebrande. Altså brande, som er opstået af sig selv.

Ikke naturlige brande

Men det er ikke korrekt, lyder det fra Lars Schiøtt Sørensen.

»Det tyder ikke på, at de er naturligt opstået. Det tyder snarere på, at de også er påsatte,« siger han.

Lars Schiøtt Sørensen forklarer, at der efter hans opfattelse er lagt en række forkerte forudsætninger ind i beregningerne i rapporten. Dermed kommer man frem til forkerte konklusioner.

»Der kunne ikke ske naturlig brandspredning, fordi der ikke var så høje temperaturer de steder, hvor brandene opstod,« siger Lars Schiøtt Sørensen og påpeger, at det også er underligt, at der vejen fra de første brandes arnesteder til de sidste brandes arnesteder ikke er gået ild i de brændbare materialer.

SCANDINAVIAN STAR

Katastrofen på Scandinavian Star

Den norske rapports hovedforfattere er de selvsamme, som i 1990 kom frem til omtrent samme konklusioner. Det i sig selv er ‘stærkt kritisabelt’, mener den danske ekspert.

»De vil jo gerne kunne dokumentere det samme, som de gjorde dengang,« siger han.

Ifølge Lars Schiøtt Sørensen styrker hans nedskydning af den norske rapport teorien om forsikringssvindel. Og ifølge eksperten er det ikke uvæsentligt, om de sidste brande også blev påsat.

»Man bør bruge de her informationer i efterforskningen af, hvem der står bag. Og når man samtidig ser på de meget indviklede ejerforhold, synes jeg, at der bør være nogle alarmklokker, som ringer,« siger han.

For ni måneder siden blev fire norske myndigheder gjort opmærksom på Lars Schiøtt Sørensens konklusioner. Men ingen har reageret.

skibsinspektør og skib 123

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.