Dansk sladderpresse har nået et helt nyt niveau af kynisme, som hidtil kun er set i udlandet, siger ekspert.

Det er knap tre år siden, den skandaleramte britiske tabloid-avis News of the World måtte lukke efter ulovligt at have hacket kendte.

Kunne en lignende skandale ske i Danmark?, spurgte man dengang.

Eksperterne var rørende enige: Nej. Dertil er den danske tabloide presse trods alt for pæn i forhold til de internationale standarder.

Nu tyder det imidlertid på, at ugebladet Se og Hør helt parallelt med skandalen i Storbritannien har brugt metoder, der kan sammenlignes med dem, der var med til at lukke den britiske avis. Det fortæller tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen i sin omdiskuterede roman, der beskriver, hvordan ugebladet betalte for oplysninger om kendte og kongeliges brug af kreditkort.

Oplysningerne ryster medieekspert Mark Ørsten.

- Det kommer meget bag på mig. Ingen havde regnet med, at danske medier ville bryde loven på et sådant niveau. Det viser sig så, at man tilsyneladende alligevel har været villig at bryde loven. Det vil sige, at Danmark er rykket op i den internationale liga, siger Mark Ørsten, der er lektor, medieforsker og leder af det journalistiske studie ved Roskilde Universitetscenter.

Det er blandt andet lovgivningen i Danmark, der gør, at den tabloide presse ofte viser større agtpågivenhed end udenlandske ligesindede, mener Mark Ørsten. Men det pres, der internationalt ligger på alle medier, har muligvis presset Se og Hør, siger han.

- Det er klart, at Se og Hør som alle andre bladproducenter er presset, men det her er en yderst risikabel forretning. Man løber en meget stor risiko, og det kommer bag på mig, at man tilsyneladende har villet løbe den, siger han.

- Man har glemt, at den synlighed, man praktiserer, når man går tættere og tættere på, også går den anden vej. Mediers arbejdsmetoder er kommet meget mere i søgelyset, ligesom de også er kommet på den politiske dagsorden.