Ikke engang fra Plænen i Tivoli i København kunne Danmarks mest rutinerede fyrværkerimester drømme om at fyre de eksplosive krysantemumbomber af. Fordi sikkerhedsafstanden er så stor.

»Du skal være mindst 100 meter væk - eller i sikker dækning, så man ikke rammes af 'stjernerne'. En krysantemumbombe er livsfarlig og kan sagtens dræbe folk«, siger Lars Hoffmann Barfod, og forklarer, at de farverige bomber har en enorm eksplosiv kraft for at kunne sprede sig så meget i luften, at den efterligner krysantemumblomstens blade på himmelen.

»De har et kæmpe udslag i midten, og man læggger ofte 'skaller' omkring krudtet, hvilket gør ekslosionen endnu mere voldsom«.

»Almindelige mennesker bør i det hele taget slet ikke komme i nærheden af den slags fyrværkeri. De aner ikke, hvordan de skal håndtere det. Hverken i forhold til opbevaring eller affyring, siger Lars Hoffmann Barfod.

»Krysantemumbomber er så farlige, at de kun bør håndteres af professionelle med særlig tilladelse, fordi de ganske enkelt kan slå folk ihjel og dræbe eller skade andre i nærheden, som det nu er sket«, siger landets mest fremtrædende ekspert i kunstfyrværkeri.

Lars Hoffmann Barfod stammer fra en familie af fyrværkere gennem de sidste 200 år, og han var i mere end 30 år manden bag landets største kunstfyrværkeri i Københavns Tivoli

Han er en del af den familie, der introducerede og udviklede fyrværkeri med krysantemumbomber her til lands.

»Før havde vi arbejdet med cylinderbomber, nu fik vi noget, der var langt farligere, og en helt anden kaliber«, siger Lars Hoffmann Barfod, der af samme grund var mange år om at udvikle bomberne, der typisk fyres af med rør.

»Krysantemumbomber stammer oprindeligt fra Japan og kom først til Europa efter Anden Verdenskrig. Vi startede med at udvikle dem i midten af 60'erne, og det tog os næsten ti år, før de rigtigt fungerede, som vi ville have dem«, siger fyrværkermesteren, der har studeret kemi i årevis, for at perfektionere sit fyrværkeri.

»Det var først, da vi begyndte at affyre bag ved Tivolis koncertsal, at vi begyndte at fyre dem af. Vi kunne aldrig drømme om at affyre krysantemumbomber fra Plænen, fordi folk simpelthen er for tæt på. Det er for farligt«, siger Hoffmann Barfod.

Den erfarne fyrværker understreger, at han ikke ved noget om de to dødsulykker i Nordjylland eller årsagen til dem, men han forklarer, at en af de virkeligt lumske ting ved krysantemumbomber kan være lunten, der selvom den ser lang ud, kan snyde fatalt.

»Hvis det er den slags lunte, der ligger inde i et papirrør, så springer ilden, og så løber den med omkring 300 meter i sekundet. Dét kan ingen nå at flytte sig fra. En anden hyppig årsag til ulykker ved affyring er, at folk står med hovedet henover fyrværkeriet«, forklarer Lars Hoffmann Barfod, der undersreger, at han ikke udtaler sig om de to specifikke dødsulykker nytårsnat i henholdsvis Assens og Skjellerup i Nordjylland, hvor tre døde og mindst to blev livsfarligt kvæstet