PET og Justitsministeriet bliver frikendt af den kommission, der har endevendt Blekingegade-sagen.

Kommissionen har ifølge sine konklusioner "i ingen tilfælde fundet, at PET modvirkede det almindelige politis og anklagemyndighedens opklaring", står der ifølge TV2 i rapporten.

Journalist og forfatter Anders-Peter Mathiasen, som har fulgt Blekingegadesagen tæt og skrevet bogen 'Blekingegadebetjenten' undrer sig over, hvordan kommissionen er blevet sammensat.

- Det her er det største traume for dansk politi nogensinde. En betjent blev dræbt under sit arbejde (skudt af Blekingegadebanden, red.). Anklagen er, at Justitsministeriet og PET har holdt hånden over Blekingegadebanden i mange år og ikke stoppede dem, selvom de kunne. Men Justitsministeriet har selv valgt de folk, der skal undersøge dem. Og konklusionen på undersøgelsen er, at Justitsministeriet bliver frikendt. Det virker stærkt betændt, siger Anders-Peter Mathiasen til bt.dk og fortsætter:

- Det er underligt, at man ikke har bedt nogen, som ikke er så dybt involveret i sagen, som Justitsministeriet er, om at finde de folk, der skal undersøge sagen.

Den erfarne journalist, som to gange har vundet Cavling-prisen for sit arbejde, finder det også besynderligt, at store mængder bevismateriale blev destrueret af Justitsministeriet allerede før sagen overhovedet var begyndt.

- Ministeriet har selv skrevet i rapportens konklusion, at de destruerede en masse dokumenter i år 2000. Det står som argument for, at man ikke kan finde ud af, hvad der er foregået, siger Anders-Peter Mathiasen.

Det fremgår også af rapporten, at vidner, som arbejdede i Justitsministeriet mens Blekingegadebanden var aktiv i 1970'erne og 1980'erne har "haft mere eller mindre begrænset erindring om væsentlige omstændigheder."

- Det er da en fornem måde at frifinde folk på, at de intet kan huske og har destrueret papirerne, siger Anders-Peter Mathiasen sarkastisk.

Endelig undrer det Blekingegadebande-eksperten, at Justitsministeriet lægger den mindst 1255 sider lange kommissionsrapport frem mandag klokken 17.30. Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil være tilgængelig for kommentarer fra klokken 18.30 til 19.30.

- Jeg synes, de laver benspænd for pressen og offentligheden. Det er umuligt at sætte sig ordentligt ind i den rapport på så kort tid, siger Anders-Peter Mathiasen.

Og det skyldes ikke, at Justitsministeriet først har fået rapporten nu.

- Ministeriet har haft en hel weekend til at planlægge det her. De kunne have offentliggjort den i fredags, hvis de ville. Det er noget jeg ved.

Blekingegadebanden begik fra december 1972 til maj 1989 stribevis af røverier med politiske formål. Gruppen støttede blandt andet Folkefronten til Palæstinas Befrielse med de penge, røverierne indbragte. Under et røveri mod Købmagergades Postkontor den 3. november 1988 skød og dræbte banden den 22-årige politibetjent Jesper Egtved Hansen.

Syv mænd fra Blekingegadebanden blev i 1991 idømt fængselsstraffe af Østre Landsret.