Smugler dræbt i Ålbæk Havn. Her ses havnen i Ålbæk, hvor politiet er i gang med undersøgelser.
Smugler dræbt i Ålbæk Havn. Her ses havnen i Ålbæk, hvor politiet er i gang med undersøgelser. Foto: Henning Bagger
Retten i Hjørring har varetægtsfængslet to nordmænd i en sag om smugling af 250 kg. hash søndag aften.

To mænd er blevet varetægtsfængslet fire uger efter en narko-aktion søndag aften i Aalbæk Havn mellem Skagen og Frederikshavn.

Mændene, den 36-årige HHA og den 27-årig ABH fra Norge, varetægtsfængslets i fire uger for at sikre den videre efterforskning i sagen om smugling af 250 kg. hash til det norske marked.

Det var dog kun den ene af mændene, som var tilstede i retten - nemlig den 36-årige. Den 27-årige blev under aktionen ramt af skud i brystet og blev efterfølgende kørt til Aalborg Sygehus. Derfor blev han fremstillet in absentia.

I retten udtalte den 36-årige HHA, en høflig-talende høj, kronraget mand, at han kun havde med 45 kg hash at gøre. I retten var han iført politiets blå kedeldragt og badetøfler og her erkendte han besiddelse og forsøg på smugling af hash, dvs. at have overtrådt narko-paragraf 191, som han er sigtet efter. En paragraf, der kan give helt op til 16 års fængsel. Mændene er dog sigtet for at forsøge at ville smugle 250 kg. hash.

Begge mænd har keret varetægtsfængslingen.

eee


Søndag aften forsøgte narkosmuglerne at flygte fra politiets anholdelsesgruppe i en båd. Under flugtforsøget blev en dansk betjent alvorligt såret, mens en tredje norsk smugler blev skudt i hovedet og dræbt under en skudveksling med politiet.Skuddene faldt, da den 49-årige ville flygte i en hurtigtgående speedbåd.

To betjente fra PET's Aktionsstyrke satte sig følge VG op på siden af båden for at stoppe manden, som så skød mod betjentene. En af betjentene blev ramt af tre skud, i henholdsvis armen, lysken og ryggen - han skulle dog være uden for livsfare.

Dansk politi var ifølge norske VG blevet tippet af kollegerne i Norge om overlevering af de 250 kg. hash. på havnen. Derfor havde dansk politi sikret hjælp fra PETs Aktionsstyrke, som var med til at anholde mændene.

Foruden dem deltog danske elitesoldater i form af frømænd i aktionen. Det bekræfter chef for politiklagemyndigheden Kirsten Dyrman ifølge Politiken over for Ritzau.

- Hverken politiet eller aktionsstyrken råder over både, og så er det sådan, at man får hjælp fra forsvaret i form af frømandskorpset, fortæller hun.

VED DU NOGET, SÅ TIP BT PÅ 1929@BT.DK

Den dræbte er en 49-årige nordmand, der ifølge norske VG tidligere straffet er. Den 49-årige blev i 2011 idømt 60 dages fængsel for drabstrusler, indbrud og trusler mod politiet i forbindelse med anholdelsen. 

Nordjyllands Politi vil ikke udelukke, at der er flere gerningsmænd i sagen, hvorfor mandagens grundlovsforhør holdes for lukkede døre.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.