To drenge på henholdsvis 15 og 16 år er sigtet for at have ladet sig hverve og at hverve andre til terror.

Det er kommet frem i et grundlovsforhør ved Retten i Holbæk torsdag.

Det lille retslokale var fyldt til bristepunktet med de to drenges pårørende, da anklager Rune Rydik læste sigtelserne op.

De to unge drenge er begge sigtet efter paragraf 114c, der drejer sig om at lade sig hverve eller at hverve en eller flere personer til at begå eller fremme terrorhandlinger.

Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
Vis mere

Ved du noget om sagen? Så hører B.T. meget gerne fra sig. Send en mail til 1929@bt.dk

Den 15-årige er derudover også sigtet efter paragraf 114e, der handler om at fremme en virksomhed eller organisation, der har til hensigt at begå terrorhandlinger.

Han skulle angiveligthave tilsluttet sig gruppen Feuerkrieg Division, der ifølge anklagemyndigheden er en terrororganisation, for derefter at have hvervet den 16-årige.

Ifølge anklager Rune Rydik sendte den 16-årige umiddelbart derefter et ansøgningsskema, hvori han også angav at have kendskab til våben.

Anklagemyndigheden mener, at den 15-årige selv er blevet hvervet til organisationen i december 2021. Organisationen er en nynazistisk og højreekstrem gruppe.

Blandt andet skal drengen have udfyldt og indsendt et ansøgningsskema, hvor han angav at have våbenkendskab.

Og i januar og februar 2022 skal han angivelig have sendt link til personer med adgang til en digital mappe, hvori der blandt andet var bombemanualer.

De alvorlige sigtelser står i stærk kontrast til de to betuttede drenge, som mødte op i retten.

Den 16-årige blev første gang anholdt 1. marts men løsladt igen. Efter politiet havde efterforsket ham og gennegået flere hundrede mapper på drengens computer blev han anholdt igen 7. april og sigtet for at terror.
Den 16-årige blev første gang anholdt 1. marts men løsladt igen. Efter politiet havde efterforsket ham og gennegået flere hundrede mapper på drengens computer blev han anholdt igen 7. april og sigtet for at terror. Foto: Lind Foto/Byrd
Vis mere

Inden grundlovsforhøret begyndte, fik den 16-årige dreng lov til at hilse på sine forældre. Grædende lod den unge dreng sig omfavne af sin mor.

Det er ukendt, hvordan de to drenge kender hinanden, men sikkert er det, at de begge nægter sig skyldige.

Grundlovsforhøret finder sted, efter politiet torsdag formiddag rykkede ud til en villa i Høng, som ligger nord for Slagelse.

Det var i den forbindelse meget sparsomt med oplysninger fra Midt- og Vestsjællands Politi, der dog før middag kunne berette, at der ville finde et grundlovsforhør sted ved Retten i Holbæk klokken 13.

Fra politiets side lød det dog, at naboer i området ikke burde være bekymrede.