Godt en måned efter en 36-årig svensker blev skudt ned og dræbt på Vesterbro, er tre af hans landsmænd blevet anholdt og sigtet for at stå bag.

To af dem bliver efter udlevering fra Sverige denne onsdag formiddag fremstillet i grundlovsforhør i Dommervagten i København med henblik på varetægtsfængsling.

Det drejer sig om om to svenskere på henholdsvis 18 og 35 år.

De to drabssigtede svenskere blev tirsdag udleveret fra Sverige. Det skete efter, at i alt I alt tre mænd i slutningen af februar blev anholdt i Malmø-området i en koordineret aktion mellem svensk politi, Københavns Politi og National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Af de tre anholdte har de to svenskere frivilligt valgt at lade sig udlevere til Danmark, mens en tredje mand, en 20-årig dansk statsborger, ikke frivilligt ønsker at blive overdraget til dansk politi.

Københavns Politi har derfor begæret ham udleveret, og anmodningen behandles af de svenske myndigheder.

Det er Københavns Politis opfattelse, at de tre personer er en del af det betændte bandemiljø i Malmø.

»Vi har haft en intensiv efterforskning i godt samarbejde med kolleger i både NSK og hos svensk politi. Efterforskningen pågår, og derfor kan vi desværre ikke på nuværende tidspunkt gå i yderligere detaljer,« siger leder af Afdelingen for organiseret kriminalitet i Københavns Politi –  vicepolitiinspektør Knud Hvass.

Den svenske bandefigur Salam Al-Jawahiri, 36, blev skudt ned og dræbt 4. februar 2022 på Vesterbro i København. Ifølge politiet i et opgør med fjender fra det svenske bandemiljø.
Den svenske bandefigur Salam Al-Jawahiri, 36, blev skudt ned og dræbt 4. februar 2022 på Vesterbro i København. Ifølge politiet i et opgør med fjender fra det svenske bandemiljø. Foto: Svensk politi
Vis mere

I den åbne del af onsdagens grundlovsforhør kom det frem, at politiet sigter de tre nu anholdte for at have have planlagt drabet på forhånd. Der var altså efter politiets opfattelse ikke tale om et pludseligt indfald.

Faktisk mødtes to af de formodede gerningsmænd efter politiets sigtelse med deres offer et kvarters tid før likvideringen.

Det skete ved 20.20-tiden på Hovedbanegården, hvor de to af de tre sigtede blev samlet op af den intetanende, 36-årige svensker Salam Al-Jawahiri.

Han gav dem ligefrem et lift i sin egen svensk indregistrerede bil til Vesterbro, hvor de parkerede i Kaalundsgade tæt på gerningsstedet.

Den 36-årige svensker, der i februar blev skudt og dræbt på åben gade på Vesterbro i København, var i foråret 2020 ifølge svenske medier udset som mål for en svensk dødspatrulje i bandemiljøet.
Den 36-årige svensker, der i februar blev skudt og dræbt på åben gade på Vesterbro i København, var i foråret 2020 ifølge svenske medier udset som mål for en svensk dødspatrulje i bandemiljøet. Foto: Presse-fotos.dk
Vis mere

Herefter gik de sammen et kort stykke tid mod Vesterbrogade, inden skuddene pludselig bragede og satte en blodig stopper for hans liv.

Han blev ramt af flere skud i henholdsvis baghovedet, venstre hånd og venstre balle, hvilket var dræbende.

Anmeldelsen om skyderiet tikkede ind hos Københavns Politi klokken 20.34 og snart var området ved hjørnet af Kaalundsgade og Vesterbrogade fyldt med betjente.

Meldingen var her, at to mænd i forbindelse med skyderiet var set flygte ned af Oehlenschlægersgade. Forsvundet ud i den københavnske nat.

Et større område på Vesterbrogade blev spærret af som følge af drabet 4. februar på den svenske bandefigur. Foto: Presse-fotos.dk
Et større område på Vesterbrogade blev spærret af som følge af drabet 4. februar på den svenske bandefigur. Foto: Presse-fotos.dk
Vis mere

Selvom den 36-årige hastigt blev bragt til Rigshospitalet, stod det godt en halv time efter skudepisoden klart, at hans liv ikke stod til at redde.

I kølvandet på drabet berettede vicepolitiinspektør Lars-Ole Karlsen under en pressebriefing ved Politigården, at det var politiets formodning, at skyderiet var banderelateret.

Uden at gå i detaljer forklarede han, at sagens offer havde en »vis« tilknytning til bandemiljøet.

Koblingen til en bandekonflikt blev yderligere understreget i onsdagens grundlovsforhør, hvor det kom frem, at begge de anholdte også sigtes efter straffelovens særlige bandekonflikt, der kan ende med at koste dem en fordobling af straffen, hvis de ender med at blive dømt.

Drabet skulle enten have baggrund i en konflikt mellem den såkaldte Imadgruppe og en gruppering kaldet Krokbäcks eller være egnet til at fremkalde en konflikt mellem dem. Det fremgår af sigtelsen mod mændene.

Med udgangspunkt i svenske medier har  B.T. tidligere kunnet oplyse, hvordan det 36-årige drabsoffer Salam Al-Jawahiris bandetilknytning tidligere har været tæt på at koste ham livet.

Havde det ikke været for politiet, kunne han nemlig være blevet likvideret allerede i foråret 2020. Lige for øjnene af sin familie på et hotel i Ängelholm nord for Helsingborg.

Ifølge svenske Expressen havde fransk politi forud for drabsforsøget nemlig haft held til at begynde at knække krypteringen på de såkaldte Encrochat-telefoner.

Disse bandemedlemmer var ifølge svensk politi parat til at dræbe den 36-årige svensker Salam Al-Jawahiri allerede for to år siden. Hans liv blev dog i første omgang reddet af politiet.
Disse bandemedlemmer var ifølge svensk politi parat til at dræbe den 36-årige svensker Salam Al-Jawahiri allerede for to år siden. Hans liv blev dog i første omgang reddet af politiet. Foto: Svensk politi
Vis mere

Telefoner, som kriminelle verden over i stor stil brugte til at dele ord såvel som billeder, som politiet ikke skulle have viden om.

Via af det franske politi fik de svenske kollegaer herefter indblik i de mordplaner, som gerningsmænd angiveligt var ved at lægge for at tage den 36-årige af dage.

Som en del af mordkomplottet placerede fjenderne tilsyneladende en gps-sender på hans bil.

De kunne altså følge ham, da han tjekkede ind på hotellet i Ängelholm sammen med sin familie. Og kort efter tjekkede også en deres egne ind.

Planen var angiveligt, at han skulle orkestrere drabet, men svensk politi nåede at lægge sig imellem og bringe den 36-årige i sikkerhed, før det blev en realitet.

Ifølge Expressen er det afværgede drab nu en del af en større retssag om drab og drabsforsøg i det svenske bandemiljø ved retten i Malmø.