Årets Roskilde Festival er slut. Selvom Midt- og Vestsjællands Politi melder om en rolig festival, så står politiet med seks aktuelle voldtægtsanmeldelser fra Roskilde Festival. Det får historiker og feminist til at opfordre til obligatorisk undervisning i selvforsvar i folkeskolen.

Trods en øget fokus på seksuelle overgreb på årets Roskilde Festival har unge piger og kvinder også selv et ansvar. Sådan lyder det fra Nina Søndergaard, der er historiker og feminist. Hun mener, at selvforsvar på skoleskemaet i folkeskolen kan gøre unge piger mere myndige og bedre til at træffe beslutninger i en situation, hvor de bliver i tvivl om, hvorvidt de vil dyrke sex med en mand.

»Selvforsvar er en glimrende måde at få selvtillid indpodet i kroppen, og det er der mange, som mangler, særligt i de unge år. Derfor kunne unge piger med fordel blive undervist i selvforsvar allerede i folkeskolen. Det giver noget selvtillid, at man ved, man kan slå fra sig, hvis det skal være – selvom man i bedste fald ikke får brugt det,« siger Nina Søndergaard.

130.000 mennesker har i den forgange uge været samlet på en mark uden for Roskilde til årets Roskilde Festival, og selvom Midt- og Vestsjællands Politi har haft nok at se til, meldes der om en rolig festival. De seks aktuelle voldtægtsanmeldelser, som politiet efterforsker i øjeblikket, får dog Nina Søndergaard til at opfordre unge piger og kvinder til at tage handling.

»Sexisme er uklart for mange mennesker, men det er en god idé at være proaktiv, hvis man er bange for at blive udsat for voldtægt. Når jeg mener, at selvforsvar er en god idé, så handler det om, at man kan bakke sit nej op, og man bliver bedre til at mærke efter, hvad man selv vil. Det er ikke altid, at man er 100 % bevidst om, hvad man vil i situationen. Men den uklarhed skal helst ikke gå ud over manden, som risikerer otte år i fængsel, fordi kvinden fortryder, at hun gik i seng med ham. Så er det bedre, at hun kan forsvare sig selv i tilfælde af, at han ikke forstår, hun ikke vil gå i seng med ham alligevel,« siger Nina Søndergaard:

»Piger skal også vide, at der er noget, som hedder nødværge, så hvis man bliver overfaldet, så må man altså gerne slå fra sig i temmelig hård grad.«