Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Mandag er dagen til at mindes. Dagen, hvor vi rykker sammen og sørger over de to uskyldige mænd, som lørdag mistede livet i en meningsløs terroraktion i København. Og det er dagen, hvor vi igen og igen spørger os selv og hinanden, hvordan noget så forfærdeligt og brutalt kunne ske i vores ellers så fredelige hovedstad.

Men mens både københavnerne og resten af Danmark græder over ofrene og sender varme tanker til deres familier, er der også mennesker, der mindes den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein.

VED DU NOGET? To mænd er blevet sigtet for at hjælpe terroristen Omar, og BT vil gerne høre fra dig, hvis du kender de to. Skriv til 1929@bt.dk.

Mandag morgen lå der massevis af blomster og lys på det sted på Svanevej på Nørrebro i København, hvor den unge formodede gerningsmand bag de to angreb tidligt søndag morgen blev skudt af politiet efter, at han selv åbnede ild mod politiet.

LÆS OGSÅ 'Derfor lægger vi blomster til Omar'

Søndag aften talte svenske aftonbladet.se ellers med de to unge mænd, der bor lige over det sted, hvor den formodede terrorist blev skudt, og de forsøgte i begyndelsen at fjerne blomsterne på stedet.

»Det føles krænkende, at man sådan hylder en person, som har slået to mennesker ihjel,« siger Sebastian, som den ene af dem hedder, til avisen.

Og hans bofælle Malthe er enig:

»Jeg synes, det er synd, at fyren blev skudt, men blomsterne burde ikke ligge her, siger han til aftonbladet.se.

LÆS OGSÅ:

Før Omar Abdel Hamid El-Hussein endte sit unge liv på fortovet på Svanevej, havde han været genstand for en hektisk menneskejagt rundt i Københavns gader lørdag aften og nat.

Den startede, da han lørdag eftermiddag gik ind på kulturstedet »Krudttønden« på Østerbro og skød omkring sig med et automatvåben. Her dræbte han den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard og sårede tre politibetjente. Inden politiet fandt frem til ham, nåede han at begå endnu et attentat. Denne gang mod sygnagogen i Krystalgade i indre by, hvor han dræbte den 37-årig og den 37-årige Dan Uzan og sårede yderligere to politifolk.

Søndag foretog Københavns Politi flere rangsagninger i Mjønerparken på Nørrebro. Her blev flere personer anholdt. To af dem blev mandag morgen fremstillet i grundlovsforhør - sigtet for at have hjulpet den 22-årige. De nægtede sig begge skyldige i sigtelserne.

Københavns Politi søger i øvrigt også efter flere vidner, der kan have set den formodede gerningsmand. Politiet er især interesserede i at høre fra folk, der mener at have set ham før det første attentat mod »Krudttønden« på Østerbro. Altså lørdag før klokken 15.30. Politiet efterlyser også vidner, der har set manden mellem de to angreb samt efter skyderiet ved synagogen.