Tegnning fra retssagen mod en 31-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster, der er tiltalt for at have slået flere patienter ihjel.
Tegnning fra retssagen mod en 31-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster, der er tiltalt for at have slået flere patienter ihjel. Foto: Anne Gyrite Schütt

I præcis et år har en 31-årig sygeplejerske siddet fængslet under mistanke om at have taget livet af tre patienter og forsøgt at tage livet af en fjerde under en nattevagt på Nykøbing-Falster Sygehus. Nu har hun i et håndskrevet brev beskrevet, hvordan hun selv oplever situationen.

I det tolv sider lange brev, som hun har sendt til TV ØST fra arresten i Køge, hvor hun sidder fængslet, skriver hun blandt andet, at det seneste år har været et sandt mareridt. For mens alle andre - politi, kolleger, medier - kan diskutere sagen, må hun intet sige selv.

Og gang på gang har hun oplevet, hvordan anklageren har malet et billede af hende, som ifølge sygeplejersken har fremstillet tingene på den værste måde, selvom det er teorier.

»Mest af alt har jeg lyst til at stille mig op og råbe og skrige, men det må man ikke, så har jeg lyst til at bryde grædende sammen, men jeg kan ikke, jeg er så træt og udmattet, at det eneste forsvar jeg har, er at lukke alt ude og så fremstår jeg, som om at jeg ikke reagerer. Jeg har ikke kontrol over noget, så jeg venter med at bryde sammen, til jeg igen er bag lukket dør, hvor ingen kan se eller høre mig,« skriver hun blandt andet.

sygeplejersketegning

Sagen mod sygeplejersken begyndte efter en særlig dramatisk nattevagt på Akutafdelingen i Nykøbing fra den 28. februar kl. 19 til den 1. marts kl. 07 sidste år.

Her døde der fire patienter, men en af dem - en 73-årig kvinde - blev på et hængende hår genoplivet.  I hendes blod fandt man spor af såvel morfin i forgiftningsmæssig koncentration, stesolid og hjertemedicinen cordarone.

Præcis de samme tre præparater blev der fundet spor af i et sprøjtehylster, som politiet senere samme dag fandt i en affaldscontainer på sygehuset.

Om eftermiddagen den 1. marts sidste år blev den 31-årige sygeplejerske anholdt og sigtet i sagen.

sygeplejersketegning

'Får jeg nogensinde et normalt liv?'

Siden har hun siddet varetægtsfængslet, mens hun hele tiden har nægtet sig skyldig. I februar rejste politiet efter næsten et år tiltale mod hende, og retssagen står til at begynde den 11. marts.

Retssagen forventes at strække sig over tre måneder på grund af de mange vidneafhøringer, og i brevet skriver sygeplejersken, at det i sig selv virker uoverskueligt.

»Nogle gange er jeg så træt, at jeg ikke engang orker at græde, jeg orker ikke at være til, og hver eneste gang jeg går i seng, tænker jeg om det her ender. Får jeg nogensinde et normalt liv? Det nemmeste ville være at opgive på forhånd. Alligevel er der noget inde i mig, der vil opnå retfærdighed, lige meget, hvor opslidende denne kamp er,« skriver hun i brevet til TV ØST.

Politiet har ikke hidtil kunnet pege på noget oplagt motiv til de drab og drabsforsøg, som den 31-årige sygeplejerske sidder fængslet for.

Dog har politiet hæftet sig ved, at hun ifølge en mentalundersøgelse angiveligt lider af en såkaldt »histrionisk personlighedsforstyrrelse«. Den er blandt andet kendetegnet ved, at personen hele tiden søger efter spænding og drama for selv at komme i centrum for opmærksomheden.

Udover at være tiltalt for de tre drab og et drabsforsøg, er den 31-årige sygeplejerske også sigtet for et andet forsøg på manddrab. Det forhold drejer sig om en meget syg, ældre patient på 86 år, der ifølge sigtelsen på en af sygeplejerskens vagter den 2.-3. januar i 2015 blev forsøgt slået ihjel med en cocktail af sovemidlet supiklon og det beroligende medikament promethazin.

Du kan læse hele sygeplejserkens brev HER.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.