Drab, voldtægt og personfarlig kriminalitet kan udløse julegaver, såsom Chanel-parfumer, hættetrøjer eller sågar en trekilos chokoladeæske på skatteborgernes regning.

Det viser en aktindsigt fra den sikrede institution Sønderbro i København, som BT har fået.

Her sidder unge under 18 år, som enten har en ubetinget dom, har begået alvorlig personfarlig kriminalitet, som sidder varetægtsfængslet, eller som er særligt farlige.

Og selvom flere af de kriminelle både har drab og voldtægter på samvittigheden, så har de unge på stedet de seneste tre år fået julegaver på op til 674 kroner per mand. Alt sammen på skatteborgernes regning, idet Sønderbros budget hører under Københavns Kommune.

Den Socialpædagogiske Døgninstitution Sønderbro
Den Socialpædagogiske Døgninstitution Sønderbro
Vis mere


I 2014 blev der f.eks. givet gaver for 5.550 kroner eksklusiv moms til 15 unge, i 2013 var beløbet 7.546 kroner eksklusiv moms til 14 unge, mens 14 unge i 2012 fik for 3.313 kroner eksklusiv moms.

Det svarer med moms til 674 kroner per kriminel i 2013. Så fik de indsatte til gengæld også både en bøtte med tre kilo chokolade hver og en hættetrøje per mand. Institutionen oplyser, at den store mængde chokolade blev købt som en ’nødplan’ idet en tidligere sending chokolade, bestilt hos made4men.dk ’var gået tabt i Jylland.’

Årets gaveidé til de kriminelle lød i 2012 på parfumer af mærket Bleu de Chanel og Paco Rabanne One Million.

Mens gaverne vækker vrede på Christiansborg, hvor bl.a. Venstre og Socialdemokraterne nu vil have sat en stopper for gaveræset, henviser man hos kommunen til, at der ifølge serviceloven ’kan gives tilskud til køb af gaver ved særlige lejligheder’ herunder julegaver for unge, som er anbragt udenfor hjemmet. Også institutionsleder Hamid Vazin forsvarer købene.

Hvorfor giver I julegaver til drabsmænd?

»Vores perspektiv er ikke, hvad de bliver dømt for. I forhold til julegaver er det heller ikke fordi, vi har interesse i at give dem, men hvis vi ikke giver, så er vi den eneste institution for anbragte børn i Danmark, hvor vi ikke gør det. Så det er en tradition,« siger han og understreger, at det langt fra er alle unge, som har modtaget deres dom, mens de er på stedet.

Så du synes, du det er fint nok, at man f.eks. får tre kilo chokolade, selvom man sidder der for at have slået nogen ihjel?

»De gerninger, de har gjort, er jo smertelige og vi tager afstand fra dem. Men jeg er nødt til at være loyal overfor den opgave, jeg har, nemlig at sikre at det ikke sker for en ny. Så jeg må arbejde med dem, sådan at jeg minimerer risikoen for, at de begår de samme handlinger.«

Og hvordan er det lige, at julegaver hjælper med at sikre, at de ikke gør det igen?

»Man kan altid lave et nedslag på en særlig indsats. Nu var det mere den øvrige indsats, vi laver, som jeg henviste til, når det gælder om at forebygge. Men det med julegaver har jeg faktisk aldrig tænkt over, før du nu spørger. Og det burde vi måske tænke over nu.«

Så hvad er din besked til de ofre, som føler at I nu belønner deres gerningsmænd?

»Vi alle føler med de efterladte til ofrene, og min besked er, at vi forsøger at skrue det sådan sammen, at det giver mening. Men jeg erkender, at det en gang i mellem ikke kan føles helt meningfyldt for ofrene.«