Den 20-årige digter Yahya Hassan er ved Vestre Landsret blevet frifundet for vold, som ifølge anklageskriftet i sagen blev begået mod en anden ung mand med arabisk baggrund natten til den 15. februar i fjor.

Landsdommerne kom med deres enige afgørelse sidst på eftermiddagen onsdag efter en lang dag i retten, hvor Yahya Hassan og hans forsvarer Claus Bonnez i lighed med ved byrettens behandling af sagen argumenterede for pure frifindelse.

Hvilket landsretten altså valgte at gøre.

I sin egen forklaring i vidneskranken tidligere i dag erkendte den kontroversielle digter at have haft fysisk kontakt med den forurettede NI, men han nægtede at have haft til hensigt at slå eller skubbe sin modpart. Og forklarede, at han den pågældende nat havde følt sig stærkt truet og derfor værgede for sig med sin ene underarm, da NI stod helt tæt på ham ansigt til ansigt.

Der er i løbet af dagen blevet ført fire vidner. Og særligt belastende var vidneudsagnene fra Yahya Hassans to tidligere PET-livvagter, da de samstemmende beskrev, hvordan Yahya Hassan ganske vist verbalt var blevet kraftigt provokeret på både dansk og arabisk i forbindelse med voldsepisoden, men at det var digteren selv, der den pågældende nat var den fysisk udfarende og enten slog eller skubbede og ramte den forurettede i ansigtet eller på øverste del af kroppen.

Men landsretten valgte ved sagens afgørelse at lægge vægt på, at Yahya Hassan havde været udsat for ikke alene fornærmende men også særdeles grove trusler mod sig.

Landsdommer Lis Frost sagde ved domsafsigelsen:

»Der er tale om en enig afgørelse. Vi har i vores vurdering af sagen lagt vægt på den samlede mængde af oplysninger. Og vi må lægge til grund, at forurettede NI og hans kammerater forud for episoden har optrådt truende over Yahya Hassan. Blandt andet at de truede med at ville tilkalde forstærkning. Vi har også lagt til grund, at disse personer ikke ville følge PET-livvagternes anvisninger, da de blev givet,« sagde hun.

Og sagde videre direkte henvendt til Yahya Hassan:

»Om selve episoden har vi lagt til grund, at du ved at løfte armen i situationen ville skabe en afstand mellem dig selv og NI. Det afgørende er så, hvordan man skal vurdere karakteren af det skub med underarmen. Og vi mener, at der efter det forelagte er tale om et bagatelagtigt skub, og at NI ikke har lidt skade ved udfaldet. Derfor kan vi ud fra en samlet vurdering ikke anse det som samlet bevist, at der er tale om vold ud fra straffelovens paragraf 244.«

Yahya Hassan ønskede ikke selv at kommentere landsrettens afgørelse og forsvandt lynhurtigt fra retsbygningen i det centrale Aarhus, da sagen sluttede.

Hans forsvarer Claus Bonnez ville til gengæld gerne kommenter afgørelsen. Han siger til bt.dk:

»Selvfølgelig er jeg og min klient rigtig glade for afgørelsen. Det har været hårdt arbejde,men det har været dét værd og fåe det rigtige udfald. Frifindelsen vil være med til at skabe et tryggere og et mere roligt samfund. For var min klient blevet dømt i landsretten, så ville det fremover være tilladt at råbe dødstrusler efter behag efter andre. Dét er nu blevet fastslået, at den slags accepteres ikke. Så man kan sige, at jeg er meget glad på min klients vegne, men jeg næsten endnu mere glad på samfundets vegne,« siger Claus Bonnez.