Lyt til artiklen

Marokkansk-fødte »SM« havde besøg af fængslet spansk terrorleder før 11. september.Han er en af Osama bin Ladens topfolk i Europa, og han har i Danmark besøgt de islamiske krigeres åndelige leder og propaganda-chef »SM« - en marokkaner, der nu er dansk statsborger.

Dét fremgår af den spanske undersøgelsesdommer Baltasar Garzóns beviser mod en terrorcelle, der i sidste uge blev afsløret i Madrid.

Chefen for terrorcellen »Allahs soldater« er Imad Eddin Barakat Yarkas, alias »Abu Dahdah«, der nu regnes for at have spillet en nøglerolle i planlægningen af terror-angrebene i USA den 11. september.

Abu Dahdah har holdt møder med Mohamed Atta, 33, der var leder af selvmords-aktionerne i USA, og med Said Bahaji og Ramzi Binalshibh, der var med i Attas terrorcelle i Hamburg, og som nu begge er på flugt for Interpol.

Imad Yarkas telefonnummer blev fundet i Mohamed Attas lejlighed i Hamburg, og aflyttede kryptiske telefonsamtaler i august og september mellem Imad Yarkas og en af flykaprerne viser, at Yarkas havde kendskab til terror-aktionerne i USA.

Abu Dahdah regnes for al-Qaedas chef i Spanien - og han har haft en livlig rejseaktivitet over hele verden - herunder Danmark, hvor spansk politi har beviser for, at han er mødtes med marokkaneren »SM«.

I undersøgelsesdommer Baltasar Garzons bevismateriale omtales den marokkansk-fødte dansker som »fremtrædende leder og propaganda-chef for Mujahedin Bevægelsen«.

Politiets Efterretningstjeneste har længe haft et godt øje til marokkansk-fødte »SM«. Han har tidligere i Danmark været vært for den blinde egyptiske sheik Omar Abdel Rahman, der i USA er dømt for bombeattentatet i 1993 mod World Trade Center.

SM stod også i 1991 for en postboks på Vesterbrogade, der blev benyttet af Osama bin Ladens anden næstkommanderende, den egyptiske børnelæge Ayman al-Zawahiri, der via postboksen redigerede et blad for islamiske krigere.

11 islamiske fundamentalister fra »Mujahedin-bevægelsen Allahs soldater« blev anholdt i Madrid og Granada i sidste uge, og i søndags blev otte af dem varetægtsfængslet, sigtet for medlemskab af al-Qaeda, røveri og dokumentfalsk.

De har samlet penge via svindel med kreditkort og røverier og sendt pengene til Hamburg, hvor Mohamed Atta planlagde 11. september-angrebene. Mohamed Atta var to gange i Spanien i år, i januar og juli.

Imad Yarkas opererede direkte under Osama bin Laden og havde kontakt med bin Ladens næstkommanderende, Mohamed Atef, der blev dræbt af en amerikansk bombe i sidste uge.

Den spanske terrorchef har de seneste fire år rejst 20 gange til lande som Afghanistan, Indonesien, Malaysia, Jordan, England og altså Danmark.

Ved razziaen fandt spansk politi jagtrifler, sværd, makabre video-optagelser af terroraktioner, computere, falske dokumenter, penge og bykort over adskillige europæiske byer som Dublin, Palermo, Milano, Valetta og Beograd.

De anholdte er islamiske krigere fra Afghanistan og Bosnien og har trænet i al-Qaedas terrorlejre. På en af de beslaglagte videofilm ses et muslimsk angreb på en russisk lastvogn i Tjetjenien.

Den 26. september slog spansk politi til første gang og anholdt seks algeriske mænd fra »Salafist-gruppen for prædiken og kamp« - en Osama bin Laden-fraktion af de mest hårdhudede terrorister fra den islamiske krig i Algeriet. Den nye terrorcelle har direkte forbindelse til »Salafist-gruppen«.

Den spanske terrorcelle mistænkes for at have rekrutteret nye terrorister til kommende terroraktioner, oplyser det spanske indenrigsministerium.

Gruppen stod også for at forsyne terrorister på vej ud i Europa med falske papirer. Der har været en livlig trafik til de anholdtes lejligheder, der fungerede som rekrutterings-centraler. Imad Yarkas er syrer med spansk statsborgerskab, mens de øvrige ti er fra Syrien, Tunis og Algeriet.