En slovakisk advokat straffes i Københavns Byret med fængsel i 40 dage for at have slået justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forlovede.

Byretten finder det imidlertid ikke bevist, at knytnæveslaget var motiveret i homofobi. Dermed har dommerne valgt at se bort fra offerets forklaring om, at den 34-årige slovak i forbindelse med slaget udtalte "I don't like homos".

Ud over fængselsstraffen udvises manden med indrejseforbud i seks år.

Den meget omtalte voldsepisode fandt sted natten til 17. maj på og ved beværtningen LA Bar på Gammel Mønt i det centrale København.

Her var den slovakiske mand i byen med en kammerat, og flere gange kom Papes forlovede, Josue Vasquez, over for at snakke.

Ifølge den nu dømte gjorde Vasquez flere tilnærmelser, men den 34-årige var efter eget udsagn ikke interesseret.

Da de to mænd senere på natten tilfældigvis mødtes ude foran baren, opstod der en episode, hvor det altså endte med, at Vasquez fik et slag i hovedet.

- Da jeg står og tjekker, at jeg har alle mine ting, kommer der en fyr hen og slår mig. Han siger "I don't like homos", sagde justitsministerens kæreste, da han tidligere fredag afgav forklaring i retten.

Det er ikke helt klart, præcist hvad der gik forud for slaget. Men faktum er, at en læge nogle timer senere konstaterede, at Vasquez havde fået et slag. Det er i høj grad den oplysning, der nu har ført til dom.

Den dømte, der var i Danmark for at se VM i ishockey, har nægtet sig skyldig og hævdet, at Vasquez slog først efter endnu engang at være blevet afvist.

Selv om der er tale om en simpel voldssag, har den fået stor opmærksomhed i offentligheden.

Ikke mindst fordi statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kort efter episoden - uden antydningen af forbehold - konstaterede, at Papes kæreste var blevet udsat for en hadforbrydelse på grund af hans seksualitet.

Efterfølgende valgte anklagemyndigheden at frafalde netop den sigtelse. Opfattelsen har dog fortsat været, at slovakken i forbindelse med slaget har sagt, at han ikke kan lide bøsser. Men den vurdering har retten altså afvist.

Det sker med henvisning til, at ingen andre har hørt ordvekslingen mellem de to mænd. Der er således usikkerhed om, hvad der er blevet sagt.

Slovakken, der til daglig arbejder som skatteadvokat i Polen, bliver nu løsladt og får lov at rejse hjem til sine to børn og gravide hustru.

Manden har allerede tilbragt 50 dage i fængslet, og dermed er afsoningen for længst udstået. Anklagemyndigheden havde krævet fængsel i 60 dage.

Begge parter har nu 14 dage til at overveje, om de vil anke dommen til landsretten.

Andre læser også