En 55-årig skolelærerindes død med mindst 179 knivstik blev i 2003 henlagt som selvmord af politiet i Viborg efter en mangelfuld og sjusket efterforskning.

På baggrund af omfattende aktindsigt i sagen og samtaler med adskillige kilder kan B.T. i dag afsløre, at det lokale politi så bort fra flere tekniske spor, der tydede på, at kvinden blev dræbt. Efterforskningen blev gennemført af en enkelt kriminalassistent, som måtte afbryde sin fridag, og blev indstillet efter blot få timer.

Flere helt grundlæggende efterforskningsskridt blev undladt, huset blev aldrig hverken afspærret eller undersøgt, og kvindens mand blev ikke ordentligt afhørt. Flere kilder med indgående kendskab til sagen frygter, at endnu et drab forklædt som selvmord derfor blev overset.

Læs også:

B.T. har de seneste dage dokumenteret, hvordan politisjusk i en lignende sag fra Kolding betyder, at en formodet drabsmand på 10. år er på fri fod.

Den nye sags hovedperson, Edith Hindhede Christiansen, var lærer på folkeskolen i hjembyen Ans mellem Aarhus og Viborg og blev om morgenen den 2. november 2003 fundet død i soveværelset i sit og mandens fælles hjem.

Læs også:

Hendes mand anmeldte dødsfaldet som selvmord, men omstændighederne var så mystiske, at to tilkaldte patruljebetjente og en læge mistænkte, at der i virkeligheden var tale om et drab.

Den afdøde kvinde lå forvredet ved siden af sengen med trusserne trukket ned om knæene. I store dele af soveværelset var der blod to meter op ad væggene, og en væltet lampe og et iturevet armbåndsur kunne tyde på slagsmål eller anden tumult.

Obduktionserklæringen, som B.T. er i besiddelse af, viser, at Edith Hindhede Christiansen døde af mindst 179 knivstik og snit i nakken, hovedbunden, halsen, ansigtet, armene, hænderne og mellem benene.
Skader, som er ekstremt atypiske for selvmord, og som flere eksperter tvivler på kan påføres af ofret selv.

Mistanken om, at der kunne ligge et drab bag dødsfaldet, fik de to tilkaldte patruljebetjente til at bede om hjælp fra kriminalpolitiet i Viborg. Kriminalpolitiet var på dette tidspunkt den eneste afdeling, der måtte efterforske så alvorlige forbrydelser. 

Her var der imidlertid ingen på vagt den pågældende søndag. Der blev derfor kun sendt en enkelt mand af lavest mulig rang. En kriminalassistent,som måtte afbryde sin fridag.

Rapportmaterialet, som B.T. har fået aktindsigt i, viser, at den efterfølgende efterforskning blev ekstremt kortvarig. Ved mistanke om drab tilkalder politiet normalt specialuddannede teknikere og retsmedicinere for at undersøge gerningsstedet og liget for spor, men denne dag undlod man begge disse helt grundlæggende og afgørende skridt. En fremfærd, der i dag ryster flere erfarne drabsefterforskere.

Efter en kort afhøring af Edith Hindhede Christiansens mand, der ifølge sin egen forklaring sov under dødsfaldet, og en overfladisk gennemgang af hus og lig indstillede kriminalpolitiet efterforskningen.

Den tilkaldte kriminalassistent tog hjem uden at afspærre og forsegle gerningsstedet. Dermed undlod man endnu et helt grundlæggende skridt, som har til hensigt at sikre spor.

-De overfladiske snitsår, som lægen havde fundet afdøde påført i hovedet, findes at kunne være sket under selvmordet, skriver kriminalassistenten blandt andet i sin korte rapport, som B.T. har fået aktindsigt i.

Han afviste dermed vurderingen fra den tilkaldte læge, der umiddelbart fandt skaderne uforenelige med et selvmord.

I rapporten lægger kriminalassistenten især vægt på, at huset bortset fra soveværelset var ’uden tegn på uorden,’ at manden virkede fattet, samt at Edith Hindhede Christiansen ifølge ægtefællen havde været deprimeret.

Depressionen bekræftes af den 55-årige lærerindes lægejournaler, der viser, at hun fysisk var sund og rask, men i to måneder havde følt sig udbrændt og nedtrykt. Hun havde flere gange opsøgt læge og hospital med stærke smerter, som hang sammen med depressionen, og var nu i behandling. Hun havde imidlertid aldrig været selvdestruktiv eller snakket om selvmord, fremgår det entydigt af dokumenterne.
 
Først om eftermiddagen den følgende dag fik en læge igen lejlighed til at vurdere skaderne på Edith Hindhede Christiansen. Det lovpligtige ligsyn blev udført af embedslæge Flemming Stenz, som støttede sig til kriminalassistentens rapport.

- Forblødning som følge af stiklæsioner som følge af depression, skrev han på den baggrund i feltet, hvor dødsårsagen skal angives.

Vicepolitiinspektør Poul Severinsen, der i denne periode deltog i alle ligsyn i Viborg Politikreds, var dog skeptisk. Han forlangte, at der blev lavet en egentlig obduktion af liget på retsmedicinsk institut i Aarhus.

Igen blev kriminalassistentens rapport inddraget.

- Dødsmåden er mest sandsynligt selvmord, konkluderede statsobducent Markil Gregersen og henviste blandt andet til rapporten og til, at alle skader fandtes steder, som Edith Hindhede Christiansen selv kunne nå med kniven.

Denne formulering var årsag til, at sagen dagen efter blev endeligt henlagt. Langt fra alle var dog enige i den beslutning, og eksperter rejser nu tvivl om obduktionens konklusion.