Det er let for kriminelle at begå identitetstyveri via din smartphone. Her skal du passe på

Smartphones er en let adgang for kriminelle, som er ude efter at udnytte din identitet. Det viser en ny sikkerhedsrapport, »Internet Security Threat Report 2011«, som sikkerhedsspecialist Peter Schjøtt fra firmaet Symantec er medforfatter til.

- Smartphones er mange gange en åben buffet, som de cyberkriminelle smæsker i sig, fordi vi er skødesløse og ikke passer godt nok på os selv. Derfor oplever vi, at de cyberkriminelle i stigende grad udvikler særlig malware rettet mod mobile enheder, siger Peter Schjøtt.

I dag er op mod 61 procent af danskerne ejere af en smartphone, og ser man på Symantecs tal, er der ingen tvivl om, at den lille smartphone ofte udgør en stor sikkerhedstrussel mod brugerens personlige oplysninger. Antallet af sårbarheder på smartphones steg på globalt plan med 93 procent i 2011 sammenlignet med 2010. Især malware-programmer er blevet populære blandt cyberkriminelle, og antallet af nye typer malware er i samme periode steget med 41 procent. Udover malware-programmer er phising, når folk bliver lokket til at opgive personlige oplysninger via email eller SMS, samt mistede telefoner de mest udbredte trusler for smartphone-ejere, ifølge Peter Schjøtt.

- Det er meget bekymrende, for når først for eksempel dine personoplysninger er stjålet, har du ikke overblik over, hvor eller hvordan de bliver misbrugt, siger han.

Han mener, at sikkerhedsbrister på smartphones er en voksende trend, der primært har taget fart i takt med, at antallet af styresystemer er blevet mindre fragmenteret med tiden. Det gør det mere indbydende for hackere at målrette malware mod særlige styresystemer. Googles Android sidder i dag på cirka 50 procent af verdensmarkedet og Apples iOS sidder på cirka 20 procent, viser Reuters’ seneste tal fra 2012.

Ulf Munkedal, administrerende direktør i IT-sikkerhedsfirmaet Fort Consult, bekræfter, at smartphones er guf for hackere. Selv om PCen stadig er den platform, der oftest bliver bliver offer for de cyberkriminelle.

- Vi ser en markant stigning i antallet af sikkerhedstrusler mod smartphones. Både fordi de bliver mere populære, men også fordi de får mere opmærksomhed fra hackere, siger Ulf Munkedal.

Android, som er det foretrukne styresystem blandt danske smartphone-ejere, er i særlig grad udsat for malware-angreb. Fans af Android har i længere tid pralet med at styresystemet er mere fleksibelt og mere »formbart« end Apples iOS, fordi det er lettere at komme ind til styresystemets kerne, også kaldet »root«. Denne fleksibilitet gælder dog også, når man downloader apps.

Har man en iPhone, skal man downloade apps gennem App Store, som sikkerhedstester apps, inden de udgives. Det gør Google også i deres Play Store, men i modsætning til på iPhone, er også muligt at downloade apps fra tredjeparts-sider, og det er især her, mange malware-angreb har deres oprindelse, ifølge sikkerhedsspecialist Peter Schjøtt, der mener, at folk kan mindste sikkerhedsrisikoen på smartphones betragteligt med få kneb.

Hvis man anvender sin smartphone til at få adgang til personlig data via netbank eller lignende, bør man straks tage sine sikkerhedsforbehold.

Berlingske redegører følgende for Symantecs seks sikkerhedsråd: Lås telefonen med en adgangskode. Lad indhold på telefonen blive slettet, hvis låsekoden ikke gættes i for eksempel syvende forsøg. Installer og aktiver sikkerhedssoftware på telefonen. Beskyt data på telefonen for eksempel gennem kryptering (de er vigtigere end selve telefonen). Installer kun applikationer, du har tillid til og som hentes på Googles eller Apples appstores. Kommuniker tydelige retningslinjer for sikkerhed på medarbejdernes smartphones. Lad være at roote eller jailbreake telefonen, hvilket vil sige, at du bryder ind til telefonens kerne, så man kan manipulere med telefonens styresystem.