Der skal store ører til for at opdage seksuelle overgreb mod børn, mener psykolog Kuno Sørensen.

I flere år har en nu 10-årig pige fra Brønderslev gemt på sin grusomme hemmelighed om seksuelt misbrug.

For to år siden blev pigen fjernet fra sit hjem af Brønderslev Kommune og tvangsanbragt på en institution. Her var hun i et års tid, inden hun for halvandet år siden kom til en plejefamilie, som hun endelig fortalte sin historie.

Fire mænd er anholdt i sagen og fremstilles fredag formiddag i grundlovsforhør.

Det er desværre meget, meget almindeligt, at børn gemmer på sådan en hemmelighed i årevis, siger psykolog Kuno Sørensen, Red Barnet.

- Et meget godt eksempel på det er formanden for Børnerådet, Lisbeth Zorning, der fortæller, at hun i årevis gik med hemmeligheder, og netop først da hun får kontakt med en person, hun har tillid til, fortæller, hvad hun har været udsat for, siger han.

- Det er rigtig svært for børn at fortælle om seksuelle overgreb til nogen, og der skal modsat også være nogen, der lægger ører til og opfatter de små signaler eller halve beskeder, der måtte komme.

Ifølge Kuno Sørensen er der flere, der er udsat for seksuelle overgreb end dem, man får kendskab til via anmeldelserne.

- De fleste statistikker siger, at der er 10 procent af befolkningen, der skal have oplevet en eller anden form for seksuel krænkelse, overgreb eller lignende i opvæksten fra 0 til 18 år, siger Kuno Sørensen.

Men det indbefatter både de mildere - blufærdighedskrænkelse eller lignende - og de grove overgreb.

Desværre er der ingen facitliste over, hvad man skal kikke efter, for de signaler, børnene kommer med, kan som regel skyldes mange andre ting. Men det, der er vigtigt, er at være en tillidsfuld voksen, som børnene har fidus til.

- Når man kan se, at børnene ikke trives, er i dårligt humør og lignende, så skal man være god til at spørge, hvad der er i vejen uden at lægge dem ord i munden.

- Og fortæller de noget, som kan lyde som seksuelle overgreb, så skal man også være parat til stille og forsigtigt at spørge videre, siger Kuno Sørensen.

/ritzau/