Mange spørgsmål vil formentlig trænge sig på, når Københavns Byret torsdag indleder sagen mod den svindelmistænkte Britta Nielsen.

Men særligt ét spørgsmål har i efterhånden mange måneder været ubesvaret.

For endnu vides det ikke, hvordan den 65-årige Britta Nielsen forholder sig til det 15 sider lange anklageskrift, der udgør sagen mod hende.

B.T. har gentagne gange været i kontakt med hendes advokat, Nima Nabipour, for at blive klogere på Britta Nielsens stillingtagen, og sidste melding har været, at det først kommer frem torsdag, når sagen begynder.

Og det kan der være en ganske god grund til, vurderer den erfarne forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

»Han kunne godt sige, om hun nægter eller erkender sig skyldig, men man skal som forsvarer altid være påpasselig med, at man ikke kommer til at sige for meget, inden sagen starter op i retten,« lyder det fra Mette Grith Stage, der tidligere har været forsvarer i en lang række opsigtsvækkende kriminalsager.

Hun tilføjer, at der også kan være den mulighed, at man endnu ikke har lagt sig fast på, hvordan man forholder sig til tiltalen, selv om det vil virke 'usandsynligt' i en så omfattende sag.

»Eller måske er det bare ikke så simpelt, at hun bare nægter eller erkender. Og så kræver det en nærmere forklaring, som han formentlig ikke kan komme med, da sagen indtil videre har kørt for lukkede døre, og han derfor ikke må viderebringe hendes ord.«

Kan det udfordre anklageren i sagen, hvis man først melder det ud, når sagen begynder?

»Det er klart, at man som forsvarer overvejer, om det vil være smart at vente med at afsløre noget, så man på den måde kan komme på forkant i forhold til anklageren, men i så stor en sag vil det overraske mig, hvis der er tale om en stillingtagen, som kommer bag på anklagemyndigheden.«

Særlig mediestrategi

Sagen om Britta Nielsens formodede svindel skriver sig ind i historiebøgerne som en af nyere tids største svindelsager i Danmark, og siden offentligheden for første gang fik kendskab til den massive svindel, som Britta Nielsen angiveligt står bag, har interessen været massiv.

Og i en sag med så stor mediebevågenhed bliver man som forsvarer nødt til at gøre sig nogle overvejelser om, hvordan man netop tackler medierne, fortæller Mette Grith Stage, der var forsvarer for Natascha Colding-Olsen – 'Kundby-pigen'.

Foto: PHILL MAGAKOE
Vis mere

»Man bør nok lave en mediestrategi, hvor man forholder sig til, hvor meget man kan sige til medierne, og hvor meget man vil sige. Ofte har ens klient også et ønske om, at forsvareren taler deres sag i pressen, da den ofte kun har været fortalt fra anklagemyndighedens side på det tidspunkt,« fortæller hun.

Mette Grith Stage afviser dog, at medieinteressen på nogen måde har en indflydelse på, hvordan man som forsvarer forbereder sig på sit forsvar i retten.

»Men det er klart, at en sag af det her omfang kræver et stort stykke forberedelsesarbejde,« forklarer hun videre.

Britta Nielsen er tiltalt for groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk i forbindelse med sit arbejde i Socialstyrelsen. I alt løber svindlen ifølge tiltalen op i godt og vel 117 millioner kroner.