Lyt til artiklen

Hver gang man tager et skridt, knirker gulvet som små skrig fra underverdenen. Det får én til at tage små skridt for at minimere den ustandselige piben.

19-årige Helene Nadja Rosenkrantz viser os ud til sit trange badeværelse. Det er her, det er sket. Mordet på den 41-årige taxachauffør Torben Vagn Knudsen i marts 2005

Når man træder ind i Helene Nadja Rosenkrantz’ lejlighed i Adelgade 63 i hjertet af København, træder man samtidg ind i den lejlighed, hvor et af danmarkshistoriens værste mord er begået i nyere tid.

Lejligheden er en lille, mørk ét-værelses i stueplan. Der er ikke meget plads, og midt i værelset ligger en stor madras og fylder det meste af lokalet.

Blodige tanker
Så hver gang Helene Nadja Rosenkrantz fylder badekarret og tager sig et varmt og afslappende bad, begynder hendes tanker at vandre i en makaber retning. Billeder af afhuggede kropsdele og litervis af blod dukker op i hendes hoved. De blodige tanker kommer automatisk, for Helenes badekar er gerningsstedet.

SE KENDTE GERNINGSSTEDER

POLENSGADE 8

NJALSGADE 55

Parteret i seks dele
Torben Vagn Knudsen blev myrdet med utallige knivstik af en afrikansk mand kaldet 'Jaguar', der boede i lejligheden på drabstidspunktet. Efter mordet blev Torben Vagn Knudsen parteret i seks dele af 'Jaguar' og hans ven, amerikaneren Jared Heller, før de to mænd placerede ligdelene rundt omkring i de nærliggende gader.

Det vidste Helene Nadja Rosenkrantz dog intet om, da hun i januar i år fik et tilbud fra kommunen om at flytte ind. Helene skiftede gladeligt sit daværende værelse på ni kvadratmeter ud med den nye ét-værelses stuelejlighed i Adelgade 63 i København.

- Jeg havde desperat brug for en bolig, så jeg sagde bare ja til lejligheden uden hverken at se den eller kende til dens historie, siger Helene Nadja Rosenkrantz. Først for nylig fik hun helt tilfældigt nys om historien, da en kioskmand kiggede på hendes sygesikring i forbindelse med oprettelsen af et videokort. Han genkendte adressen og spurgte Helene, om hun boede der, hvor en mand blev parteret.

- Først troede jeg, det var en dårlig joke, men da jeg senere søgte på nettet og så billedet af det afhuggede hoved, vidste jeg, at det var sandt. Jeg var i chok og nærmede mig ikke badekarret i flere dage, siger hun.

Har vænnet sig til tanken
- Selv om jeg så småt har vænnet mig til det, så føles det stadig underligt, når jeg tager et karbad. Så flyver tankerne, og billederne af afhuggede lemmer popper op i hovedet. Men enhver lejlighed har sin historie, og det må man tage med, selv om denne er en anelse mere uhyggelig end andre, siger Helene Nadja Rosenkrantz, der i sommer blev student og nu arbejder som dagplejemor.

Torben Vagn Knudsen var den skæbnesvangre dag på værtshus tidligt om morgenen efter en bytur, da han valgte at gå med de to mænd, 'Amerikaneren' og 'Jaguar', hen til lejligheden i Adelgade. Her festede de videre med øl og kokain. 'Amerikaneren' faldt i søvn, men vågnede senere op ved skrig fra badeværelset. Her havde 'Jaguar' netop dræbt Torben Vagn Knudsen, der lå i badekarret med flere knivstik i halsen. 'Amerikaneren' meldte sig selv efter nogle dage, men politiet har aldrig fanget 'Jaguar'.

Lundin spøger
Helene Nadja Rosenkrantz ved ikke med sikkerhed, om hun havde sagt ja til at flytte ind, hvis hun fra start af havde kendt til mordet. - Når jeg tænker over det, tror jeg, at jeg var flyttet ind, selv om jeg havde kendt til mordet fra begyndelsen. Men havde det været et barnemord a la Lundin, så havde det været noget andet. Så var jeg aldrig flyttet ind, siger Helene Nadja Rosenkrantz.

SE KENDTE GERNINGSSTEDER

POLENSGADE 8

NJALSGADE 55