Kun få timer før han dræbte sin 25-årige multihandicappede datter og efterfølgende begik selvmord på Mariebjerg Kirkegård i Gentofte nord for København, sendte en 69-årig far et nødråb via en mail til borgmester Ole Bondo Christensen (S) i Furesø Kommune.

Faderen - Gert Povlsen - var desperat, fordi Furesø og Gentofte kommuner sammen med den institution i Gentofte, hvor datteren Lærke var anbragt, ville begrænse hans adgang til datteren og overtage værgemålet for den multihandicappede datter.

Ifølge faderens opfattelse for at lukke munden på ham, fordi han i årevis havde påpeget, at datteren var udsat for alvorlige plejesvigt.

»Kan jeg - i fremtiden - byde mit barn tilværelsen med daglang smerte,« spørger faderen i brevet til borgmesteren og opremser nogle af de kritikpunkter, som han har påpeget over for datterens institution:
• Dybe hudsprækker mellem de sure tæer, som sjældent vaskes. Banalt.
• Ineffektiv tandbørstning i adskillige år. Tandkødet gør nu meget ondt.
• Iskolde tæer pga. for dårlig påklædning.
• Ortopædisk fodtøj, som sættes forkert om morgenen. Giver daglang smerte og slidsår.



Gert Povlsen forsøgte bl.a. at dokumentere sin kritik af datterens pleje i Blomsterhusene, der ifølge hjemmesiden er ’et botilbud for voksne udviklingshæmmede mennesker med svære multiple funktionsnedsættelser’, ved at tage fotos, men ifølge hans skrivelse til borgmesteren svarer kommunen igen ved at beskrive forældrene som grænseoverskridende og farlige.

Restriktioner


Derfor blev der sidste år indført såkaldte ’besøgsrestriktioner’, så faderen kun fik lov til at besøge sin datter i kortere tid.

»Så bliver Lærke totalt overladt til den kommunale standardpleje, som forældrene netop har forsøgt at påvirke. Og forældrene har derpå intet at skulle have sagt. Sådan lukker kommunen effektivt munden på forældre, som har for megen kompetence,« skriver faderen i sit nødråb til borgmesteren i Furesø Kommune.

»Lærke og jeg har altid fulgtes. Det gør vi også nu,« slutter faderen sin mail, der onsdag formiddag viste sig også at have været et afskedsbrev.

Ingen bemærkninger


Furesø Kommunes socialdemokratiske borgmester Ole Bondo Christensen havde i går ikke den store lyst til at fortælle, om han havde nået at læse nødråbet fra tirsdag aften fra den 69-årige far, inden familietragedien onsdag formiddag blev fuldbyrdet mellem de nedgravede urner på Mariebjerg Kirkegård.

»Jeg har ingen bemærkninger til sagen. Det har jeg ikke.«



Det er jo en ret personlig mail, som han sender til dig?

»Jeg har ingen bemærkninger til det. Jeg kender ikke sagen og ved ikke, hvad det er for noget. Jeg har ingen bemærkninger til det.«

Faderen fremsætter nogle ret alvorlige beskyldninger om plejesvigt i forhold til hans datter, og at det er det, som har fået ham til at handle. Er det ikke noget, I som kommune og du som borgmester er nødt til at forholde jer til efterfølgende?

»Sådan som jeg er orienteret om det, så var datteren placeret på en institution i Gentofte, og det er, hvad jeg ved om det. Så jeg har ingen bemærkninger til det her. Det er en tragisk hændelse, og det er ikke noget, som jeg har mulighed for at kommentere.«

Må jeg så spørge dig helt generelt, om det han fortæller om kommuners....

»Jeg har ikke nogen bemærkninger. Det er så tragisk en hændelse - en persontragedie - at det synes jeg ikke, I skal køre historier på. Det vil jeg i hvert fald ikke medvirke til. Så jeg vil gerne afslutte samtalen nu.«

En helt generel ting handler om, at kritiske forældre....

»Nej, jeg har ingen bemærkninger.«

Risikerer kritiske forældre at få frataget deres værgemål?

»Jeg har ingen bemærkninger til det. Jeg har overhovedet ingen indseende i, hvad der er sket i den sag. Jeg vil stærkt advare dig mod, at du bruger den tragiske hændelse til at lave nogen som helst form for generaliseringer.«

Men kan du som borgmester genkende nogle forældres frygt for, at de risikerer at få frataget deres værgemål, hvis de kritiserer plejen af deres handicappede børn?

»Jeg har ingen bemærkninger. Farvel.«

Herefter afbryder borgmester Ole Bondo Christensen samtalen.