Unge søger ære og anerkendelse i grupper og bander, fordi de er tabere i konkurrencesamfundet. Det mener norsk forsker, der rådgiver kommuner om at undgå bander

----- ----- -----

Grafik følger

----- ----- -----

Det er konkurrencesamfundet, hvor det handler om at lykkes i tilværelsen, der skaber grobund for bander.

- Det er ydmygende at være fattig, når det store flertal er usædvanligt rige. Derfor bliver gruppen for en mindre del af de unge indvandrere en alternativ måde at skabe respekt og anerkendelse i en situation, hvor deres fremtidsudsigter er arbejde med en lav løn og lav status.

Det sagde den norske forsker Yngve Carlsson fredag på en konference i DGI-byen arrangeret af Justitsministeriet.

Konferencen, der samlede 400 politifolk, sagsbehandlere, gadeplanmedarbejdere og andre, skal munde ud i et idékatalog til, hvordan man kan få brudt fødekæden til banderne.

Yngve Carlssons bud er, at det først og fremmest handler om sociale løsninger, så unge fra udsatte grupper får mulighed for at blive "vindere".

Han rådgiver de norske kommuner om, hvordan de får bekæmpet problemer med bandekriminalitet.

Ifølge Yngve Carlsson er "vilde unge" et centralt led i fødekæden til banderne. Det er for de flestes vedkommende indvandrerunge, der lever en stor del af deres liv på gaden, fordi der er lidt plads derhjemme.

Det er unge, der bliver tabere i skolen på grund af dårlige sprogfærdigheder og manglende støtte fra forældrene.

- De kommer fra familier, der ikke har penge til, at børnene kan dyrke idræt, gå i mærkevaretøj, få dyre cykler og komme på ferierejser til Australien og Florida, påpegede han.

De har et behov for at vise deres fysiske styrke. Kriminaliteten begynder i det små med at stjæle fra andre unge. Det er i begyndelsen en løst organiseret gruppe, men den kan udvikle sig til en egentlig bande, når kriminaliteten bliver mere organiseret, og de unge når 17-18 års alderen og begynder at fokusere på store biler og et liv på den store fod.

Konflikter er en vigtig drivkraft for udviklingen og vedligeholdelse af bander, fastslog Yngve Carlsson og påpegede, at en effektiv indsats over for bander ikke kun handler om at bryde fødekæden, men også om at give støtte til dem, der gerne vil ud igen.

Baggrunden for konferencen er blandt andet tal, der viser, at det skønnede antal bandemedlemmer i Danmark voksede fra cirka 950 til 1300 fra 2008 til 2009, oplyste justitsminister Brian Mikkelsen (K) ved åbningen af konferencen.

/ritzau/