Efter en dramatisk skudepisode har politiet ikke kontrolleret Pusher Street siden august.

Fredag eftermiddag var der kø foran hashboderne i Pusher Street, men politiet har heller ikke vist sig inde på Christiania, siden en politiaktion i fristaden sidste sommer endte helt ude af kontrol.

Det bekræfter chefpolitiinspektør fra Københavns Politi Jørn Aabye overfor BT.

- Det er rigtigt, at vi har haft nedtonet vores indsats et halvt års tid. Det hænger lidt sammen med, at vi blev angrebet, og at en af vores betjente måtte trække sit tjenestevåben og affyre et varselsskud. Vi måtte benytte ret store mængder tåregas for at komme ud derfra, siger Jørn Aabye til BT.

Den dramatiske aktion fandt sted 17. august, da politiet under en rutineaktion ville anholde en mand foran en af Pusher Streets hashboder.  

Pludselig bliver der råbt: 'Kast sten, kast sten', hvorefter en gruppe på omkring 50 personer gik frem mod betjentene, mens de bombarderede dem med sten, fortalte politiet dengang. 

Jørn Aabye afviser dog, at politiets fravær er tegn på, at hashhandlerne bare får lov til at passe sig selv.

- Vi er meget opmærksomme på den organiserede kriminalitet, der foregår i Pusher Street. Det er noget, som vi kigger på.

Men det hjælper jo ikke at kigge uden at gøre noget?

-  Nej, men jeg kan ikke komme ind på, hvad vi har tænkt os at gøre. Nogle af de aktioner, der har været tidligere, har mere været af symbolsk karakter, Vi tager ud og rydder nogle boder, og lige så snart vi er væk, så fortsætter forretningerne ufortrødent. Så du kan ikke tage bestik af, hvad der er synligt. Ikke på den måde.

Men sagen er, at der har været ballade, og så er I holdt op med at vise jer. Betyder det ikke, at ballademagerne har vundet?

- Jeg synes ikke, at man kan gøre det op på den måde.

Hvordan skal man så gøre det op?

- Der håber vi, at det sker i det lange, seje træk. Det hænger meget sammen med de strategier, vi iøvrigt har i forbindelse med bekæmpelse af rockere og bandekriminalitet i Københavns Politikreds.

Hvordan har du det med, at politiet ikke bare kan bevæge sig ind på Christiania?

-
Det har jeg det ikke ret godt med. Men jeg vil skynde mig at sige, at vi ser den organiserede kriminalitet på Pusher Street som en isoleret del af Christiania. Det har ikke noget at gøre med ejerskabet af Christiania eller de almindelige mennesker, der bor derude.

Vil vi se uniformerede betjente på Christiania i sommer?

- Det vil vi helt sikkert. Vi har brugt et stykke tid til at tænke på, hvordan vi kan undgå at bringe vores egne folk i sådan en situation igen og selvfølgelig også de ulemper, der opstår for de omkringboende ved sådanne politiindsatser, siger Jørn Aabye og påpeger iøvrigt, at politiet ikke helt holder sig fra området:

- For 10 dage siden havde vi en større indsats i randområdet, fordi vi havde fået en del klager fra de omkringboende omkring trafikale forhold. det gav også anledning til tumult med nogle af dem inde fra Pusher Street. Så det er ikke rigtigt, at vi helt holder os væk, siger Jørn Aabye.

Andre læser også