Jakob Buch-Jepsen har fået talrige forbrydere idømt livstid, forvaring og lange fængselsdomme. Nu er turen kommet til raketbyggeren Peter Madsen.

Skjorten er strøget, håret er sat, og papirerne ligger i orden. Jakob Buch-Jepsen er forberedt ned til mindste detalje, når han går i retten. Den 41-årige specialanklager er kendt for sin ordentlighed, men også for at gå hårdt til stålet, når han afhører de tiltalte.

»Det vigtigste for mig som anklager er, at være godt og grundigt forberedt til at gå i retten med sagen, ikke mindst er jeg nok kendt for at være en detalje-jæger i mine afhøringer i retten, da afhøringer af såvel tiltalte som vidner ofte kan være ganske afgørende for rettens vurdering af skyldspørgsmålet,« skriver Jakob Buch-Jepsen i en mail til BT.

Som specialanklager i Københavns Politi har han stået over for koldblodige mordere og brutale voldtægtsforbrydere, men nu er en helt speciel sag landet på hans bord. Raketbyggeren Peter Madsen er sigtet for at dræbe og partere den svenske journalist Kim Wall på sin ubåd.

Hele Danmark taler om ubådssagen, og alle har en mening om den. Det er Jakob Buch-Jepsens job at fremlægge politiets beviser i retten og få Peter Madsen dømt, hvis han er skyldig.

Jakob Buch-Jepsen i Københavns Byret efter fristforlængelsesmødet, hvor Peter Madsen blev fængslet i fire uger. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Scanpix 2017)
Jakob Buch-Jepsen i Københavns Byret efter fristforlængelsesmødet, hvor Peter Madsen blev fængslet i fire uger. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Scanpix 2017) Foto: 50090 Johan Nilsson/TT
Vis mere

En kamp for retfærdighed

Jakob Buch-Jepsen er oprindeligt fra Jylland, men flyttede til Frederiksværk, da han var otte år gammel. Han er uddannet jurist, og har siden 2002 været ansat i anklagemyndigheden, hvor han har behandlet komplicerede sager om terror, røverier, frihedsberøvelse, afpresning, brandstiftelse og sexovergreb. Mange en indsat i et dansk fængsel kan sende en kærlig tanke til Jakob Buch-Jepsen, men drivkraften for anklageren er ikke alene at få de tiltalte dømt:

»Drivkraften for mig som anklager er, at jeg går efter at retfærdigheden sker fyldest. I alle de tilfælde hvor vi rejser tiltale, vurderer vi jo, at der vil være grundlag for der kan ske domfældelse  - det er så op til domstolene at vurdere, hvorvidt bevisførelsen under sagen rækker til en domfældelse,« forklarer Jakob Buch-Jepsen.

Anklager Jakob Buch-Jepsen foran byretten i København tirsdag den 5. September, 2017. Varetægtsfængslingen af ubådskaptajn Peter Madsen udløber. Københavns Politi vil formentlig kræve fortsat fængsling. Afgørelsen falder i retssal 60 - nævningesalen på Nytorv. Peter Madsen er sigtet for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall. Fængslingen er alene begrundet i en mistanke om, at Peter Madsen uagtsomt skulle have forvoldt journalistens død. Desuden er han efterfølgende blevet sigtet for usømmelig omgang med lig.. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017)
Anklager Jakob Buch-Jepsen foran byretten i København tirsdag den 5. September, 2017. Varetægtsfængslingen af ubådskaptajn Peter Madsen udløber. Københavns Politi vil formentlig kræve fortsat fængsling. Afgørelsen falder i retssal 60 - nævningesalen på Nytorv. Peter Madsen er sigtet for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall. Fængslingen er alene begrundet i en mistanke om, at Peter Madsen uagtsomt skulle have forvoldt journalistens død. Desuden er han efterfølgende blevet sigtet for usømmelig omgang med lig.. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Privat er han gift med en svensk kvinde og er far til tre børn. Arbejdet som anklager fylder meget i hans liv, og han lægger ikke skjul på, at jobbet har visse omkostninger i privatlivet.

»Den nødvendige forberedelse med at gå i retten og føre en sag kan tidsmæssigt – især i de større sager – være ganske udfordrende og kræver af og til at man tager såvel arbejde som tanker med hjem. Med tiden lærer man ikke at lade det fylde for meget på den private front, selvom sent aftenarbejde jo kan gøre én lidt udmattet efter en længerevarende sag,« fortæller han.

Benhård forhørsleder

Jakob Buch-Jepsen valgte for nogle år siden at flytte til Sverige. Når han pendler frem og tilbage over broen, kan han kaste et blik ud over Øresund. Et sted dernede blandt bølgerne findes de manglende brikker i det puslespil, der i disse dage fylder hans hoved: Mysteriet om, hvordan Kim Wall kom af dage i Peter Madsens ubåd.

Eftersøgning efter resterne af Kim Walls lig ved Søvang og Dragør Havn på Amager torsdag den 24. august 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)
Eftersøgning efter resterne af Kim Walls lig ved Søvang og Dragør Havn på Amager torsdag den 24. august 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Tusinder fulgte med i BTs livedækning, da Peter Madsen afgav forklaring i et åbent fristforlængelsesmøde. I timevis måtte den 47-årige Raket- og ubådsbygger svare på Jakob Buch-Jepsens borende spørgsmål. Spørgsmål, der ikke bare handlede om dramaet på ubåden, men også om Peter Madsens forhold til sadomasochistisk sex.

De hårde og kontante afhøringsmetoder er netop det, der kendetegner Jakob Buch-Jepsens stil i retssalen. Han er kendt for at gå helt til kanten under sine timelange afhøringer af tiltalte.

I sagen mod Peter Madsen spiller raketbyggerens forklaringer en afgørende rolle. Hvorvidt Peter Madsen er kommet med forskellige forklaringer, var et stridspunkt mellem anklager og forsvarer under det åbne fristforlængelsesmøde.

»At min klient har givet skiftende forklaringer, skal jeg afvise. Det er rigtigt, at han i begyndelsen gav en forklaring til politiet, men den ændrede han straks dagen efter til, at der skete en ulykke på Nautilus, hvorved Kim Wall døde, hvorpå han begravede han til søs,« sagde Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark.

Betina Hald Engmark, forsvarer for Peter Madsen.
Betina Hald Engmark, forsvarer for Peter Madsen. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Vis mere

I sine afsluttende bemærkning satte Jakob Buch-Jepsen et stort spørgsmålstegn ved Peter Madsens forklaring om, at Kim Wall blev begravet til søs i ét stykke. Det stemmer ifølge anklageren ikke overens med, at Kim Walls lig blev fundet i parteret tilstand.

»Hvis ikke Peter Madsen har parteret Kim Wall, hvem skulle så have gjort det? Var det en russisk ubåd, der havde ligget på lur og ventet på, at der dumpede et lig ned i vandet,« sagde han skarpt i sine afsluttende bemærkninger.

Til BT forklarer Jakob Buch-Jepsen, at en væsentlig del af hans arbejde går ud på at skille skidt fra kanel i de forklaringer, tiltalte kommer med i retten, når de er anklaget for alvorlige forbrydelser.

»En professionel tilgang til sagerne er helt afgørende, hvilket indbefatter at man bevarer roen, selvom man af og til må lægge ører til nogle værre løgnehistorier. Ved grundig forberedelse af afhøringen vil de fleste løgne dog blive åbenlyse under afhøringen, og som anklager, har man så muligheden for i forbindelse med de afsluttende bemærkninger – det som vi kalder for proceduren - at tage bladet fra munden, og - råt for usødet – fortælle hvordan anklageren mener retten skal vurdere afhøringer og øvrige beviser under sagen.  Hele formålet med straffesagen er i sidste ende at forsøge at finde frem til sandheden, og hvad der reelt har fundet sted i forbindelse med en forbrydelse. Med andre ord at få gjort det klart for retten, hvem der er skyldig – og hvem der er uskyldig,« skriver han i mailen til BT.

Sagen mod Peter Madsen er stadig under efterforskning, og der er endnu ikke fastlagt datoer for, hvornår sagen skal for retten.