En 20-årig mand erkender at have taget billeder og video fra det ulykkesramte tog, som var den uhyggelige ramme om otte menneskers voldsomme død på Storebæltsbroen tidligt om morgenen den 2. januar i år.

Ligesom han erkender at have delt materialet med flere medier og privatpersoner.

Men han nægter sig skyldig i tiltalen mod sig om at have krænket ofrene og deres pårørende ved at dele billederne.

Det konstaterer han onsdag eftermiddag fra anklagebænken i den retssag, han netop nu er omdrejningspunkt i ved Retten i Svendborg.

»Jeg gjorde det kun for at formidle det ud. For at vise skaderne i togvognen, så man kunne se, hvor alvorligt det var. Det var en slags råb om hjælp. Det har aldrig været min mening at støde nogen. Jeg har aldrig tænkt sådan,« svarede den 20-årige under anklager Maria Fanø-Fredløkkes afhøring af ham.

Anklageren har dokumenteret flere Messenger-samtaler mellem den 20-årige og bl.a. flere private venner, som han sendte fotos og videoer til.

I en af samtalerne skriver han til en god ven, efter han på det nærmeste er blevet ringet og mailet ned af flere medier i timerne efter ulykken sker:

»Jeg er verdenskendt!«

Anklageren borede bl.a. i denne kommentar. Og insinuerede, at den 20-årige måske delte billederne bl.a. for at føre sig lidt frem.

»Nej, slet ikke. Det var kun skrevet i sjov. Der var så meget negativt på det tidspunkt. Den ulykke har påvirket mig meget. Det var kun for at få lidt positivt ind i alt det negative. Det var kun for sjov,« svarede han.

Den tiltalte, som selv var uskadt passager i togulykken, forklarede, at han blev kontaktet af cirka 70 forskellige medier i forbindelse med ulykken. Herunder det internationale Associated Press. Til en britisk journalist fra AP skrev han som medfølgende tekst til det billedmateriale, han sendte: »Beware of human pieces in the video«.

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Hvilket fik anklageren til at spørge ind til, hvorfor han skrev sådan, når han samtidig har givet udtryk for, at han ikke var specielt fokuseret på, at der var mennesker med på billederne.

Den 20-årige svarede:

»Jeg skrev det kun for at give en “heads-up” til dem, så de vidste, hvad det var, jeg havde sendt til dem. Jeg gik ud fra, at medier er professionelle nok til at anonymisere eller fjerne de ting, der skal fjernes,« sagde han og understregede endnu en gang, at det ikke på noget tidspunkt har været hans hensigt at støde nogen.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bødestraf i den usædvanlige sag.

B.T. følger sagen ved Retten i Svendborg.