Danmarks Statistik har offentliggjort en stor mængde data om indvandrere, herunder data om kriminalitet. Statsløse palæstinensere er topscorere.

Statsløse palæstinensere er mere end dobbelt så kriminelle som andre mænd. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) peger på, at en del af palæstinenserne kom ind via en særlov i 1992, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- De skulle simpelhen aldrig have været her. Det var afviste asylsøgere. Man skulle aldrig have gennemført den særlov, siger Birthe Rønn Hornbech til Jyllands-Posten.

Hun mener, at kulturforskelle er en af forklaringerne på, at mænd af mellemøstlig herkomst er øverst i statistikken.

- Det er klart, at kulturen har meget at sige. Både hvilken kultur man kommer fra, og hvilken opfattelse man har af kriminalitet, hvordan man skal opføre sig i et fremmed land, og at man skal overholde landets love, siger Rønn Hornbech.

Men den forklaring skal man være varsom med, mener kultursociolog Mehmet ûmit Necef fra Syddansk Universitet. Han vil kun pege på 'kultur' som forklaring, når det gælder æresdrab og voldtægt.

- Hvis man siger, at det er islam, hvorfor er der så forskel på de muslimske lande? Hvis man siger, at det er flygtningelejre, der gør palæstinenserne kriminelle, hvorfor er vietnameserne så ikke lige så kriminelle. Og hvorfor er tyrkerne kriminelle - de har jo ikke været i flygtningelejre?, spørger han ifølge Jyllands-Posten.

Der er blevet rejst kritik af, at Danmarks Statistik nu vælger at opgøre kriminalitet fordelt efter herkomst. Men selvom Birthe Rønn Hornbech forstår det synspunkt, så mener hun, at det er nødvendigt at kende tallene, hvis man skal integrere effektivt og bekæmpe kriminalitet.

Det er især vold, tyveri og indbrud, der bringer mænd fra Mellemøsten i toppen af kriminalitetsstatistikken.