Folk med pengekvaler trykker i stigende grad deres egne penge. Det foregår ofte helt uorganiseret, og uden at forbryderne har øje for den høje strafferamme, lyder det fra politiet.

Flere og flere danskere printer deres egne pengesedler på ulovlig vis. I 2011 kunne politiet i årets tre første kvartaler registrere 591 sager om pengefalskneri på landsplan, og det antal var i samme periode af 2013 steget med hele 75 procent til 1.036. Det viser tal fra Danmarks Statistik og Københavns Politi, som Søndagsavisen har fået udleveret.

Det er især i Københavns Politikreds, problemet er eksploderet. I 2011 fik Københavns Politi 174 anmeldelser af pengefalskneri, og det antal blev næsten tredoblet i 2013 til 492. Ifølge Henning Schmidt, vicepolitiinspektør i sektion for økonomisk kriminalitet i Københavns Politi, er det ofte helt almindelige mennesker, der trykker deres egne penge.

»Det er enkeltpersoner, der tror, at de har fået en god idé. Det er alt fra folk, der sidder stramt i det, til unge, der ikke helt har fattet konsekvensen af det, de gør. Det har sjældent karakter af at være organiseret, hvilket i sig selv er ret overraskende,« siger Henning Schmidt til Søndagsavisen.

Da farveprinterne hele tiden bliver bedre og bedre i kvalitet, bliver det også lettere og lettere at fabrikere vellignende pengesedler. Man skal dog bare lige huske på én ting:

»Strafferammen er op til 12 års fængsel i sådan en sag. Trykker du 10.000 kroner, står du til tre måneders fængsel. Trykker du 100.000, står du til tre år,« siger Henning Schmidt.

Ifølge Nordea skal man se godt efter, når man modtager store sedler. For selvom det blotte øje måske har svært ved i første omgang at registrere, om en seddel er falsk, afslører bankens maskiner det på et splitsekund. Og så bliver politiet øjeblikkeligt ringet op.

BNB