Politiets Efterretningstjeneste er overrasket og tilfreds med danskernes glæde ved offentlig overvågning.

Danskerne føler sig mere trygge og beskyttet mod blandt andet terror, jo flere overvågningskameraer, sikkerhedsvagter, hegn og skannere de møder på offentlige pladser, trafikknudepunkter og butikscentre.

Det viser rapporten "Sikkerhed og tryghed på befærdede steder", som Politiets Efterretningstjeneste offentliggør i torsdag, skriver Politiken.

FÅR OVERVÅGNING DIG TIL AT FØLE DIG MERE TRYG? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN.

- Det er overraskende for os, at det er tryghedsskabende, at folk møder fysiske og synlige sikkerhedsforanstaltninger mod blandt andet terror, siger afdelingschef i PET's afdeling for forebyggende sikkerhed, Anja Dalgaard-Nielsen.

- Vi troede, kameraer og hegn ville øge folks utryghed, fordi de jo netop ville blive mindet om, at der er noget, der hedder terror.

Undersøgelsen, der omfatter interview med over 2000 personer, viser blandt andet, at to tredjedele af befolkningen er ubetingede tilhængere af overvågning med videre, og at selv den sidste, mest skeptiske tredjedel accepterer overvågning.

PET glæder sig over rapporten:

- En del af PET's arbejde er at rådgive blandt andet trafikselskaber, myndigheder og private virksomheder, for eksempel indkøbscentre, om sikkerhed.

- Hidtil har vi været tilbageholdende med at anbefale de synlige initiativer, men nu ved vi, at synlig sikkerhed ikke skader. Tværtimod, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Hun understreger dog, at PET ikke vil anbefale for eksempel flere overvågningskameraer alene for at skabe tryghed.

Justitsminister Morten Bødskov (S) er glad for, at danskerne generelt er trygge ved overvågning, men:

- Det er vigtigt at bemærke her, at det skal ske under kontrol og på et oplyst grundlag. Overvågning skal tilrettelægges efter behov - er det for eksempel af hensyn til terrorbekæmpelse eller til ro i nattelivet, siger han til Politiken.

Får overvågning dig til at føle dig mere tryg?

Deltag i debatten under artiklen.

/ritzau/