Skolepsykolog og Pegida talsmand Nicolai Sennels spillede en afgørende rolle i sagen mod den dengang 15-årige Omar.
Skolepsykolog og Pegida talsmand Nicolai Sennels spillede en afgørende rolle i sagen mod den dengang 15-årige Omar. Foto: Liselotte Sabroe

28-årige Omar Khadr er netop blevet løsladt efter 13 år i terrorfængsel. Kendt dansk islamkritiker spillede en afgørende rolle i holde ham indespærret.

Omar Khadr måtte kæmpe for at holde tårerne tilbage, da han i går blev løsladt fra et fængsel i Canada. Som 15-årige blev han taget til fange af amerikanske soldater i Afghanistan og siden da har han siddet indespærret. Først på Guantanamo-basen i Cuba og dernæst i candiske fængsler.

Torsdag smagte han frihed for første gang i sit voksne liv. Og friheden smagte godt:

»Frihed er bedre end jeg troede,« sagde Omar Khadr.

Med tårer i øjnene takkede han Canada for at give ham en chance til i livet.

Læs også:

US-CUBA-GUANTANAMO-CAMP JUSTICE

»Jeg glæder mig til at vise folk, hvem jeg er som en person,« sagde han til de fremmødte journalister.

En journalist spurgte: »Hvem er du som person?«, hvortil Omar Khadr svarede:

»Jeg er stadig ved at lære om mig selv. Jeg vokser stadig. Jeg tror på at lære. Jeg havde ikke meget livserfaring, og jeg glæder mig til at starte mit liv.«

28-årige Omar Khadr blev torsdag løsladt fra et canadisk fængsel efter at have tilbragt 13 år bag tremmer. Khadr blev som 15-årig skudt og taget som krigsfange i Afghanistan og var den yngste person, der blev fængslet på Guantanamo-basen.

Omar Khadrs indespærring har gennem årene fyldt meget i de canadiske medier. I 2010 kom det frem, at en psykiater, der havde vidnet mod Omar Khadrs løsladelse, havde baseret sit vidneudsagn på udsagn fra en dansk psykolog med stærke islamkritiske holdninger.

Læs også:

FILE PAKISTAN USA TERRORISM TRIAL

Psykologen var det tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Nicolai Sennels. Dengang var han ukendt i den danske befolkning, men siden har han tiltrukket sig en del opmærksomhed herhjemme som talsmand for den danske gren af den tyske Pegida-bevægelse. Nicolai Sennels har tidligere arbejdet som psykolog i ungdomsfængslet Sønderbro. På baggrund af sit arbejde i fængslet, skrev han bogen 'Blandt Kriminelle Muslimer', der rummer flere stærkt islamkritiske passager.

Læs også:

Demonstration

Den anerkendte psykiater Dr. Michael Welner fik til opgave af anklagemyndigheden at vurdere, om Omar Khadr stadig var farlig. I retten kom det frem, at han havde baseret sin analyse af Omar Khadr på Nicoai Sennels bog og på flere telefoniske samtaler med danskeren. Det afslørede Omar Khadrs forsvarer under en afhøring af psykiateren, hvor det også kom frem, at Dr. Welner delte nogle af Nicolai Sennels politiske synspunkter.

Herhjemme er Nicolai Sennels også en kontroversiel skikkelse. I januar krævede næstformanden i Landsforeningen for Socialpædagoger, Jan Hoby, Nicolai Sennels fyret fra hans job som skolepsykolog i Københavns Kommune.

Læs også:

FILE CUBA GUANTANAMO SUICIDES

»Folk må mene, hvad de vil i deres fritid. Men hans professionelle syn er, at muslimske børn er genetisk disponeret for had og vold, mens andre børn ikke er det. Det strider mod Børn- og Ungeforvaltningens værdier om, at alle børn er lige,« sagde Jan Hoby til BT.

Omar Khadr er Canadisk statsborger. Som barn boede han skiftevis i Canada og Pakistan. Hans egyptiske far tog ham med i krig mod amerikanerne i Afghanistan i 2002. Under en ildkamp med amerikanerne blev han skudt to gange i ryggen og derefter taget som krigsfange. Han blev interneret på Guantanamo-basen, der er berygtet for at torturere fanger. Senere blev han overført til et canadisk fængsel. Omar Kahdr er dømt for at dræbe en amerikansk soldat med en håndgranat, men siger i dag at han intet husker om ildkampen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.