Til venstre ses den transport, som NJ ankom i sammen med andre fanger fra Cebu City Jail, da han i september var i retten. Til højre ses NJ med en pakke med nogle få bøger og danske blade, som han har fået fra den danske ambassade.
Til venstre ses den transport, som NJ ankom i sammen med andre fanger fra Cebu City Jail, da han i september var i retten. Til højre ses NJ med en pakke med nogle få bøger og danske blade, som han har fået fra den danske ambassade. Foto: Gunnar Blaschke

Den 55-årige dansker, NJ, der er under anklage for at have købt sig til sex med mindreårige piger i Filippinerne og risikerer fængsel på livstid, skal være far. Det fortalte han BT i denne uge under et besøg i fængslet i byen Cebu. I mere end et år har han siddet varetægtsfængslet, efter han blev arresteret for menneskehandel i det hus, hvor han i tre år boede sammen med sin kæreste.

»Min kæreste er gravid i tredje måned. Det bliver en pige,« fortæller han og lyser op i et stort smil under besøget i de ellers trøstesløse omgivelser i Cebu City Jail.

Smilet glider dog hurtigt over i et mere alvorligt udtryk.

»Men jeg er også bekymret, for hvad nu hvis der sker hende noget under graviditeten. Jeg har ingen penge til at hjælpe hende, hvis hun skal på hospitalet eller til læge.«

Graviditeten giver anledning til såvel glæde som bekymring:

»Vi ønskede at få et barn sammen,« fortæller NJ og fortsætter:

»Det har hele tiden været vores drøm. Nu er det lykkedes, men jeg frygter, hvordan det skal gå, hvis jeg ender med at få en fængselsdom på livstid,« siger han.

NJ sidder fængslet, fordi han er anklaget for at have købt sig til sex med tre mindreårige piger. Alle tre har i en periode på et par måneder flere gange været i NJ's hus for at få mad og husly. De lever ellers som gadeprostituerede, og to af dem er i familie med en kvinde, AT, som NJ lod bo i sit hus.

En af pigerne lavede dog så meget ballade og skabte splid mellem pigerne, at NJ på et tidspunkt forbød hende at komme i huset. Det er denne pige, der førte politiet på sporet af NJ. Men der kan rejses tvivl i forhold til sigtelserne, der udelukkende bygger på pigernes forklaringer. Et foto fra anholdelsen, som indgår i anklageren Misty Hubbs materiale, viser de to piger, der stadig kom i huset, siddende på gulvet fuldt påklædte i en sølle forfatning, skæve af at sniffe opløsningsmiddel, da politiet stormede hans hus.

Han selv opholdt sig i følge eget udsagn på førstesalen og så film på sin computer, da han blev anholdt, hvilket bekræftes af politiets rapport. Adspurgt afviser anklageren at svare på spørgsmål, om politiet har fysiske beviser på de seksuelle overgreb.

fgdasddfas

Dansker i filippinsk fængsel

Som tidligere omtalt i BT er der en mulighed for, at det er et setup i forsøget på at presse penge af danskeren og derefter droppe anklagerne. Det er ikke et ukendt fænomen i Filippinerne og andre fattige østasiatiske lande.

»Jeg venter stadig på at få min sag behandlet i retten. De sidste to retsmøder i september og november blev begge aflyst, fordi anklageren manglede materiale til at fremlægge i retten,« fortæller han og tilføjer, at det er et kæmpe psykisk pres at møde op i retten og så bare blive sendt tilbage til fængslet uden nogen udvikling i sagen.

Den 54-årige dansker NJ sidder fængslet i Cebu City Jail, der ligger på en bjergside lidt uden for selve Cebu city i Filippinerne.

Det filippinske retssystem arbejder ualmindeligt langsomt i den slags sager. Roger, en tysk-amerikaner, som BT mødte under besøget hos NJ, har siddet varetægtsfængslet i tre år og to måneder efter lignende anklager fra sin svigermor i forbindelse med en skilsmisse.

»Nogle dage er jeg ved at give op,« siger NJ.

»Men det, at min kæreste nu er gravid, giver noget at leve for igen.«

NJ var sammen med sin 26-årige kæreste i tre år, før han blev anholdt en sen aften i januar sidste år. Hun stoppede med at komme og besøge ham i fængslet efter de første par måneder, men savnet blev for stort, og i oktober begyndte hun at besøge ham igen.

»Jeg forstår godt, hun ikke kunne holde ud at komme og besøge mig dengang. Hun kunne ikke gøre noget, og det var hårdt for hende at høre på de anklager, der er i mod mig. Hun ved, jeg ikke har gjort det, som de beskylder mig for,« siger NJ.

BT har tidligere mødt den 26-årige kæreste, hvor hun fortalte om et godt liv sammen med NJ, der blandt andet deltog aktivt i det sociale i det område, hvor han boede.

Her ses danskerens tidligere bopæl, hvor han ifølge anklageren skulle have misbrugt tre mindreårige piger.

»Han er en god mand. Nogle gange kunne han blive irriterende, når han fik for meget at drikke, men folk i det område, han boede, kunne godt lide ham. Han grillede for dem hver fredag,« fortalte hun i et rørende interview fra sidste år, hvor hun havde svært ved at holde tårerne tilbage.

Et af problemerne for NJ har været, at han ikke har en forsvarer. Han ikke råd til at betale for en selv, og den offentlige forsvarer, han har fået tildelt, Johanna Calustre, har kun besøgt ham en gang for 14 dage siden. Ikke for at høre hans version af sagen, men for at fortælle, at en ny advokat ville overtage sagen, fordi hun selv var blevet flyttet til et andet kontor.

Selv om den danske ambassade i Manila gør, hvad de kan for at støtte og hjælpe ham, kan der ikke fra officiel dansk side ydes advokatbistand til ham.

»De er flinke til at besøge mig og ringe til mig. De har også formidlet kontakt til en dansk præst, der bor et andet sted i Filippinerne, som ringer og prøver at hjælpe mig med at holde modet oppe,« fortæller han.

Men nu har fængslet nedlagt forbud mod, at NJ kan tale med ambassaden og den danske præst på dansk, så nu bliver alle samtaler overvåget og må kun foregå på engelsk, uden at NJ har fået en forklaring på hvorfor.

Den 54-årige dansker NJ sidder fængslet i Cebu City Jail, der ligger på en bjergside lidt uden for selve Cebu city i Filippinerne.

Den høje, tidligere konstabel ved Prinsens Livregiment i Viborg gør, hvad han kan for ikke at tænke for meget på fremtiden. I det stille nærer han et håb om, at der en dag vil komme nogen og fortælle ham, at sagen mod ham er opgivet, eller at han kan komme til Danmark og få sin sag bedømt af en dansk dommer. Men han ved godt, at det næppe vil ske.

»Det eneste, jeg kan gøre, er at holde fokus og tage en dag ad gangen. Min kæreste kommer her to gange om ugen og har forskellige ting som cigaretter og små pakker chips med, som jeg sælger til de øvrige fanger i den afdeling, hvor jeg sidder,« siger han med han et smil om den lille forretning, der giver ham en slags indtægt.

»Jeg tjener en peso på en cigaret (cirka 14 øre) og fem peso på en pose chips, men det hjælper mig til at tænke på noget andet, end hvad der vil ske, hvis jeg bliver dømt.«

Næste retsmøde – eller indledende høring som det kaldes – er berammet til den 20. maj. NJ kan heller ikke regne med en afklaring her. Det kan tage år, som tilfældet er i lignende sager. Hans datter vil blive født med sin far i fængsel. Risikoen for, at han må blive der resten af sit liv, er ifølge den 55-årige dansker selv fifty-fifty.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.