Opdateret kl. 11.22 med kommentar fra BT's konstituerede ansvarshavende chefredaktør.

Lokalpolitiker kræves idømt fængsel for at have givet fortrolige oplysninger om attentatmand til journalister.

Statsadvokaten i København har rejst tiltale mod Finn Rudaizky, der er medlem af Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti.

Den mangeårige lokalpolitiker er tiltalt for at have lækket fortrolig data om Omar el-Hussein og den dræbte attentatmands familie.

Oplysningerne, som han ifølge anklagen skaffede i kraft af sin position i byrådet, skal han have givet til to journalister fra BT og Berlingske.

Henholdsvis 8. og 12. marts 2015 blev de personfølsomme oplysninger gengivet i artikler i de to aviser, hævdes det.

Af den grund er journalisterne sigtet for medvirken til den påståede forbrydelse.

BT's konstituerede, ansvarshavende chefredaktør, Jens Grund, er overrasket over, at politiet vælger at sigte en af BT's journalister.

- Det var en helt ekstraordinær situation med et terrorangreb i Danmark, hvorfor oplysningerne i vores øjne havde offentlighedens helt åbenlyse interesse. Formålet var aldrig at vinkle på private oplysninger, men at sætte fokus på, hvad myndighederne vidste og gjorde i forbindelse med personen Omar el-Hussein, der døde som terrorist. Vi mener derfor ikke, at vi har gjort noget strafbart. Men det må retten så afgøre nu, siger chefredaktøren, der ikke har flere kommentarer til sagen og heller ikke vil kommentere, hvorfra avisens oplysninger stammede.

Anklagemyndigheden påstår, at BT-journalisten dikterede spørgsmålene, som politikeren stillede til kommunens forvaltning 16. februar 2015.

Dagen forinden var Omar el-Hussein blevet dræbt i en skudveksling med Politiets Aktionsstyrke efter hans angreb i København 14.-15. februar.

Af anklageskriftet mod Finn Rudaizky fremgår det, at der var tale om personfølsomme oplysninger, herunder af rent privat karakter.

Informationerne omhandlede væsentlige sociale problemer og kriminelle forhold. Med andre ord var der tale om fortrolige oplysninger, hedder det.

Også i et andet tilfælde skal den 74-årige politiker have videregivet personfølsomme oplysninger til BT-journalisten og en kollega på avisen.

Igen var omdrejningspunktet den 22-årige Omar el-Hussein og hans familie.

Disse oplysninger kunne man angiveligt læse i artikler i BT 18. og 20. april 2015.

Anklager Søren Harbo fra Københavns Politi mener, at Finn Rudaizky bør straffes med fængsel.

- Københavns Kommune behandler rigtig mange personfølsomme oplysninger. Det er vores opfattelse, at alle borgere har ret til fortrolighed. Det gælder også Omar el-Hussein og hans familie, siger anklageren.

- Derudover mener vi, at der sket en krænkelse af det fortrolighedsforhold, der er mellem folkevalgte politikere og myndighederne, siger Søren Harbo.

Over for Ritzau afviser Finn Rudaizky at udtale sig om sagen. Hans forsvarer oplyser, at han nægter sig skyldig.

- På nuværende tidspunkt er det den eneste oplysning, vi vil give, siger advokat Henrik Stagetorn.

Retssagen indledes i Københavns Byret 18. januar og vil strække sig over fire retsmøder.

/ritzau/

/ritzau/