Mand har erkendt at skære halsen over på sin 50-årige mor

En dansk mand risikerer i dag at blive dømt til døden af en domstol i Sharjah lidt nord for Dubai i De Forenede Arabiske Emirater.

Han har erkendt, at han i sommeren 2015 slog sin 50-årige mor ihjel.

I et forsøg på at redde manden fra døden eller en livstidsdom har moderens søskende i Danmark underskrevet papirer, hvor de tilgiver manden for drabet på sin mor. Det forklarer advokat Jan Schneider, der i samarbejde med Udenrigsministeriet og organisationen Reprieve har hjulpet familien i Danmark med at udarbejde tilgivelseserklæringer.

»Familien er imod dødsstraf, og manden er psykisk syg, så de synes, han skal have hjælp i stedet for en straf,« siger advokat Jan Schneider.

Sønnen og moderen, der var dansklibanesere, flyttede fra Danmark til emiraterne, hvor de havde familie. Ifølge sønnens forklaring var han blevet ringet op af en tante i Libanon, der fortalte, at hans 50-årige mor bedrev heksekunst. Den dengang 29-årige mand besluttede sig for at undersøge sagen og fandt ifølge ham selv bevis for hendes hang til sort magi.

Brugte en køkkenkniv
Derfor gik han omkring 7. juni 2016 til angreb på moderen. Han holdt en hånd over den sovende kvindes mund og skar hendes hals over med en køkkenkniv i lejligheden i bebyggelsen Al Nakhla Tower i emiratet Sharjah.

Drabet blev dog først opdaget 10 dage senere, da manden med en kniv truede sig til nogle varer i et nærliggende supermarked. Da politiet blev tilkaldt, tog de manden med tilbage til hans lejlighed for finde id-papirer, og her studsede betjentene over en ubehagelig lugt.

Den viste sig at stamme fra liget af den myrdede mor, som stadig befandt sig i et soveværelse i lejligheden.

Da drabsmanden i august sidste år blev stillet for en dommer ved retten i Sharjah, fremlagde anklageren en mentalundersøgelse fra det lokale psykiatriske hospital, der konkluderede, at han led af psykoser.

Han har siddet fængslet i noget, der i Danmark svarer til en psykiatrisk afdeling, fortæller Jan Schneider.

Advokaten forventer, at dommen bliver psykiatrisk behandling, fordi familien har tilgivet ham.

»I deres lovgivning er der en mulighed for, at man kan tilgive gerningsmanden, og at straffen så bortfalder,« forklarer Jan Schneider.

Ifølge ham vil en repræsentant fra Udenrigsministeriet være til stede i retten.

»Hvis manden så har et ønske om at blive behandlet i Danmark, må vi bagefter prøve at arbejde på det.«.