Lyt til artiklen

En af de ledende figurer i den islamiske forening ’Kaldet til Islam’ er onsdag blevet idømt 30 dages fængsel for at have truet formanden for Dansk Syrisk Forening med halshugning.

Den dømte mand har ry for at støtte Islamisk Stat og har en lendende rolle i den yderligtgående islamiske forening, Kaldet til Islam, som holder til på Nørrebro i København.

Det var ligeledes på Nørrebro, at formanden for Dansk-Syrisk Forening Mohammad Mahfoud sad og spiste på et kebabsted med nogle bekendte, da han blev truet på livet flere mænd den 18. oktober 2013.

Mohammad Mahfoud er formand for Dansk-Syrisk Forening. Han står på Syriens præsident Bashar al-Assads side i konflikten og er dermed imod Islamisk Stat.

Mohammad Mahfoud forklarede i Retten på Frederiksberg, at trusler fløj igennem restauranten:

»Flere mænd kom hen til mig. Først blev jeg spurgt, om jeg forsvarer den syriske hær. Og så begyndt de at råbe ting som 'Du er vantro, du skal halshugges' og 'Jeg skal fjerne dit hoved, du skal halshugges med det samme'« fortæller Mohammad Mahfoud, som var chokeret og følte sig stærkt truet af de unge mænd, som ifølge hans beskrivelse bar stort fuldskæg, kjortler og hovedbeklædning.

Anklageren krævede ved Retten på Frederiksberg 60 dages fængsel til den tiltalte, som selv nægtede sig skyldig.

Den tiltalte forklarede i retten, at han på ingen måde opførte sig truende, men blot prøvede at stoppe sin ven, som var begyndt at råbe.

Ud over den tiltalte og Mohammad Mahfoud var to andre vidner kaldt ind, som begge var til stede på spisestedet på Nørrebro i oktober 2013 sammen med Mohammad Mahfoud.

De to vidner så begge den tiltalte og nogle fra hans slæng true Mohammad Mahfoud med halshugning og kalde ham vantro. Et af vidnerne beskrev stemningen som ’panisk’, og de var begge enige om, at der blev råbt og at de også følte sig truet.

Det er snart halvandet år siden, at dramaet udspillede sig. Efter episoden blev to af de op til ti mænd sigtet. Begge var unge mænd fra gruppen ’Kaldet til islam’. Kort før sagen skulle for retten forsvandt den ene tiltalte til Syrien, og sagen blev derfor udskudt på ubestemt tid. Eftersom det stadig ikke har været muligt at opspore den tiltalte, valgte retten at gennemføre den nu dømtes sag torsdag uden begge tiltaltes tilstedeværelse.

Den dømte fik i 2010 en betinget dom for vold og grov vold, men det lagde retten ikke vægt på, da torsdagens dom lød på 30 dages ubetinget fængsel.

Den dømte vil overveje, om han vil anke sagen til Landsretten.