World Justice Project har i sin årlige rapport igen placeret Danmark øverst, når det gælder retssikkerhed.

Danmark har verdens bedste retsstat.

Det mener den uafhængige organisation World Justice Project, der i sin årlige rapport igen har Danmark placeret bedst af 139 lande i sit "Rule of Law Index".

Det skriver Domstolsstyrelsen i en pressemeddelelse.

At Danmark får førstepladsen er ikke nyt. Det er syvende år i træk, at det sker.

Med en samlet score på 0,90 ud af den maksimale 1 på i alt otte parametre har Danmark opnået samme score som i 2020.

- Jeg er rigtig stolt over, at rapporten igen i år viser, at Danmark samlet set har verdens bedste retsstatsgarantier. Danmarks Domstole arbejder dagligt for at opretholde den høje kvalitet i retsstaten, som er en hjørnesten i det danske samfund, siger Merethe Eckhardt, udviklingsdirektør i Domstolsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Danmark scorer højest af alle lande på fem af de otte parametre heriblandt fundamentale rettigheder, manglende korruption og civilret.

I den samlede score er Danmark efterfulgt af de andre nordiske lande Norge, Finland og Sverige.

Globalt set er der dog ikke fremgang for retssikkerheden. 74,2 procent af landene har oplevet en nedgang i retssikkerhedsgarantier det seneste år. Kun 25,8 procent har oplevet fremgang.

Værst er det gået i Hviderusland og Myanmar siden 2020, der har oplevet størst nedgang. Helt i bund ligger Cambodja, Venezuela og Den Demokratiske Republik Congo.

- Forhåbentligt viser vi også et godt eksempel, sammen med andre ligesindede lande, i kampen for retsstatsgarantierne i Europa og globalt, siger Merete Eckhardt.

I EU er det Polen og Ungarn, der har haft størst tilbagefald i retssikkerheden det seneste år.

World Justice Project's indeks er baseret på over 138.000 husstandsundersøgelser og 4200 ekspertundersøgelser i de 139 lande.

/ritzau/