EL-selskaber, telekommunikation, vandforsyninger og hospitaler. Stort set alle samfundets livsnødvendige forsyninger, institutioner og støttefunktioner er i dag styret ved hjælp af internettet.

Det er smart, men teknologien åbner også for uhyggelige scenarier. Via internettet er der nemlig stort set ikke det system, som de dygtigste hackere ikke kan få adgang til.

- Alt er muligt, fordi næsten alt er netværksbaseret i dag. Al kommunikation, hvad enten det er telefoni, email eller andet, kan man gribe ind i som hacker. Offentlig forsyning som el og vand samt hospitalsvæsenet. Der findes ingen tjenester, virksomheder eller institutioner, som en hacker ikke ville kunne gribe ind i, siger hacker og it-sikkerhedsekspert Kim Guldberg.

Skrækscenariet

På internettet er cyberkriminalitet et problem, der vokser eksplosivt. Antivirusfirmaet McAfee oplyser, at der hver dag findes 150.000 nye typer malware - ondsindet software - der er en overordnet betegnelse for vira, orme, spyware og andre af hackernes værktøjer, som kan bruges til at bryde ind i og tage kontrol over computere.

Men det er ikke kun til simpel berigelseskriminalitet, internettet kan anvendes. Dygtige hackere bliver i dag ansat af både virksomheder, efterretningstjenester og organiserede kriminelle netværk til at udføre spionage, terrorisme og sågar decideret krigsførelse.

- Det, man frygter allermest i øjeblikket, og som der nu også er kommet fokus på i Nato, det er angreb på vores infrastruktur - altså energiselskaber, transport, hospitaler, kommunikation, som alt sammen er styret af computere, siger Jan Kaa-strup, som er it-sikkerhedsekspert og partner i firmaet CSIS.

Mere sikkerhed

I it-sikkerhedsbranchen kan det mærkes, at truslen fra hackereangreb er en problemstilling, man er begyndt at blive opmærksom på både inden for den offentlige sektor og hos private virksomheder. Men stadig er der mange steder, hvor sikkerheden simpelthen er alt for dårlig, fortæller Jan Kaastrup.

- Det virker som om, at der er en stor gruppe virksomheder og offentlige instanser, der ikke er opmærksomme på det aktuelle trusselsbillede, som har ændret sig markant. Men omvendt er nogle af de steder, hvor der faktisk bliver gjort en stor indsats for at forbedre sikkerheden, netop inden for området, der har at gøre med infrastruktur, siger Jan Kaastrup.

Og for store virksomheder kan en sikkerhedsbrist, der bliver udnyttet af en hacker, betyde mange millioner kroner i tab på bundlinjen. Derfor er efterspørgslen på it-sikkerhedsprodukter også nærmest eksploderet inden for de seneste år.

FAKTA: Sådan undgår du malware og hackere

Disse råd kan hjælpe dig med at undgå virus og uønskede gæster på din computer:

1. Opdater ’tredjepartsprogrammer’

Mange sikkerhedsproblemer på private og virksomheders computere opstår, fordi programmer som Flash, Java og Adobe ikke er opdaterede. It-sikkerhedsfirmaet CSIS har lavet et gratis program, der automatisk opdaterer disse tredjepartsprogrammer. Programmet hedder Heimdal Security Agent og kan hentes på www.heimdalagent.com.

2. Brug din sunde fornuft

Phishing er et stigende problem på internettet. Det betyder, at kriminelle forsøger at lokke oplysninger ud af godtroende brugere af internettet ved hjælp af pop-up-vinduer, email eller lignende. Brug derfor din sunde fornuft, hvis et pop-up-vindue fortæller, at du har vundet i en konkurrence, eller hvis en e-mail fortæller, at dit kreditkort eller bankkonto er spærret.

3. Tænk, når du modtager e-mail

Åbn ikke vedhæftede filer eller links fra ukendte afsendere af e-mail. Hvis man holder musen på et givent link uden at trykke på det, vil man ofte kunne se, hvor linket i virkeligheden peger hen. It-kriminelle vil forsøge at lokke dig til at klikke på links for at kunne overtage din computer.

Kilde: Jan Kaastrup, it-sikkerhedsekspert hos firmaet CSIS.