Den berygtede Connie-morder er død. Claus Berggren, der i 1970erne myrdede to små piger, fordi han »havde lyst til det«, blev indhentet af døden i nattemørket i Vestre Fængsel natten til onsdag.En hurtigt arbejdende kræft-sygdom i bugspytkirtlen satte et punktum for hans 50-årige liv, oplyser en kilde til B.T. Bag det uskyldige udseende og det almindelige danske navn, Claus Berggren, gemte der sig et monster med to små pigers liv på samvittigheden.

Et monster så farligt, at han blev den første livstidsfange i nyere tid, der fik lov til at dø i fængslet. Og med 25 år bag tremmer blev den længst siddende livstidsfange, siden den firedobbelte politimorder Palle Sørensen, der afsonede hen ved 30 år, før han blev sat på fri fod. Men selv den firedobbelte politimorder nåede at forlade fængslet. Dét var Claus Berggren for farlig til.

I en grusom blodrus dræbte han i 1971 den otte-årige Conny Jakobsen i en opgang i Fensmarksgade i København. Han kendte hende ikke, men fulgte - efter en pludselig indskydelse - efter den lille pige. I opgangen trak han en lang kniv frem, gennemborede pigens mave og bryst og skar halsen over på sit forsvarsløse offer.

I fem år var drabet uopklaret - bl.a. på grund af falske alibier, der gjorde det umuligt at opklare sagen. Så gik Claus Berggren, der nu boede i Randers, igen amok i en blodrus.

I ejendomskomplekset, hvor han boede, overmandede han den 15-årige Connie Lund Koue i vasketøjskælderen. Hun blev ramt 44 gange af hans agurke-kniv. 33 af stikkene var direkte dræbende.

Da Claus Berggren blev anholdt, tilstod han overraskende også drabet på den lille Conny i København. Begge drab blev af Berggren selv betegnet som lystmord.

I 1977 stadfæstede Højesteret livstidsstraffen, men i 1989 blev han for første gang forsøgt udsluset - og prøveløsladt. Men livet på fri fod endte hurtigt. Han kunne ikke holde sig fra småpiger, som han forsøgte at lokke til hemmelige stævnemøder i et kælderrum på Frederiksberg.

Og det reddede måske en 14-årig piges liv, at hans daværende kæreste ikke ville finde sig i det tyranni og den voldsaura, der stod om Claus Berggren.

Et par gange måtte hun selv flygte fra lejligheden med sine børn, når han snød med antabus-kuren, drak og gik amok. Blandt andet slog han flere gange den daværende kærestes børn i ansigtet. Til sidst blev hendes frygt for voldsom:

»Da jeg fandt ud af, at han gennem tre måneder gemte en savtakket grill-kniv i et klædeskab og samtidig havde sendt brev til en pige på 14, turde jeg ikke tage ansvaret alene. Jeg anmeldte Claus for at beskytte både mine børn og mig selv,« forklarede kvinden dengang til B.T.

Dermed var betingelserne for prøveløsladelsen overskredet - og livstidsdommen blev »genaktiveret.« I 1998/1999 forsøgte Kriminalforsorgen imidlertid igen at udsluse pigemorderen.

Men igen blev trangen til småpiger for stor for Claus Berggren, der igen forsøgte at lokke skolepiger til stævnemøder på hemmelige steder. Det sendte ham tilbage bag tremmer på anstalten ved Herstedvester, hvor blandt andet landets mest brutale sexmishandlere og børnemordere afsoner.

Her sad han, indtil han på grund af sin kræftsygdom blev indlagt på sygeafdelingen i Vestre Fængsel i København. Her døde han natten til onsdag. En uge inden en dommer skulle have taget stilling til, om han kunne få lov til at dø uden for fængslet.