Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Claus 'Moffe' Nielsen sælger cannabisolie til alvorligt syge danskere og har tidligere fortalt om sit erhverv i mange danske medier. Nu er han blevet varetægtsfængslet og risikerer straf på op til 10 års fængsel.

Tirsdag aften er Claus 'Moffe' Nielsen og hans kone blevet varetægtsfængslet i fire uger efter et langt grundlovsforhør ved Retten i Holbæk.

Det bekræfter parrets forsvarsadvokat Erbil Kaya over for BT.

Claus 'Moffe' Nielsen og hans kone er begge sigtet i henhold til straffelovens paragraf 191 for at have solgt og fremstillet cannabisolie og kakaobønner - en paragraf der kan give op til 10 års fængsel.

Erbil Kaya forklarer, at Claus 'Moffe' Nielsen erkender sig skyldig, mens konen nægter sig skyldig.

»Han har erkendt sig skyldig i selve sigtelsen, men der er ikke formuleret et kvantum (mængde af cannabis-olie, der er solgt, red.), og det har stor betydning for, hvilken straf man får,« forklarer Erbil Kaya med henvisning til, at der endnu ikke er angivet, hvor store mængder cannabisolie, det drejer sig om.

Claus 'Moffe' Nielsen har tilbage i april i et interview til Ekstra Bladet forklaret, at han sælger medicinsk cannabis til syge danskere med slidgigt, sclerose, fibromyalgi og kræft. Ifølge ham burde det være lovligt at bruge cannabis til medicinske formål.

»Det er ikke os, der gør noget forkert. Det er systemet, der gør noget forkert,« sagde han i april til Ekstra Bladet.

Cannabis til medicinsk brug har også længe været en politisk varm kartoffel, og i juni kunne avisen Information fortælle, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) er parat til at lade læger udskrive cannabis i en prøveperiode på fire år.

Advokat: Han har ikke gjort det for at tjene penge

Grundlovsforhøret tirsdag blev afholdt bag lukkede døre ved Retten i Holbæk, noget forsvarsadvokat Erbil Kaya protesterede imod, fordi Claus 'Moffe' Nielsens foretagende er blevet beskrevet i flere danske medier gennem tiden.

»Offentligheden har kendskab til den her sag, så der er ikke noget hemmeligt i det, og han har fortalt om sit foretagende. Man er også i gang med at lave et dokumentarprogram om ham, så der er ikke noget at skjule for hans vedkommende,« forklarer Erbil Kaya.

Forsvarsadvokaten håber, at man fra rettens side vil tage højde for, at Claus 'Moffe' Nielsen tidligere i medierne har forklaret, at han ikke sælger for at tjene penge, men ønsker at medicinsk cannabis skal legaliseres.

»Claus har ikke lagt skjul på, hvad han lavede, og han vidste, det var ulovligt. Det er også derfor, han kender sig skyldig. Men han har ikke gjort det for at tjene penge og være en kriminel bagmand. Han har gjort det ved højlys dag og været åben og ærlig omkring, hvad han foretager sig. Han har stået frem i medierne med et formål om at få legaliseret cannabis til medicinsk behov, og jeg håber, at det spiller ind. At det er med det formål og ikke for at tjene penge og forgifte andre mennesker,« siger Erbil Kaya.

Også Claus 'Moffe' Nielsens mor og datter var oprindeligt blevet anholdt, men er igen løsladt, oplyser forsvarsadvokaten.

Andre læser også