Tidligere forsvarsminister og mangeårigt folketingsmedlem for Venstre, Claus Hjort Frederiksen, er blevet tiltalt for at røbe statshemmeligheder.

Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Anklagemyndigheden sætter ikke navn på personen i pressemeddelelsen, men ifølge B.T.s oplysninger er der tale om Claus Hjort Frederiksen.

Claus Hjort Frederiksen selv bekræfter også over for B.T., at han er blevet tiltalt i dag.

»Det er selvsagt alvorligt, når højt klassificerede oplysninger, der er belagt med tavshedspligt, og som er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmark, bliver videregivet til uvedkommende,« udtaler statsadvokat Jakob Berger Nielsen fra Statsadvokaten i Viborg.

Tiltalen mod Claus Hjort Frederiksen kommer ikke som nogen stor overraskelse.

I maj sidste år indstillede Rigsadvokaten til justitsministeren, at der skulle rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen.

Imidlertid var der ikke flertal i Folketinget for at ophæve hans parlamentariske immunitet.

Modstanden skyldtes, at partierne ikke mente, at de kunne få tilstrækkelig vished og åbenhed om sagen, da sagen var totalt mørkelagt. Derfor blev straffesagen mod ham droppet.

Claus Hjort stillede ikke op til folketingsvalget i november, og han er derfor ikke længere beskyttet af parlamentarisk immunitet.

Derfor kan Anklagemyndigheden nu rejse en sag mod ham uden først at skulle have grønt lys fra Folketinget.

Sagens indhold er fortsat mørkelagt, men selv har Claus Hjort Frederiksen tidligere oplyst, at det handler om, at han i interview har talt om et aflytningssamarbejde med USA.

Samarbejdet var beskrevet af flere medier inden da, og den erfarne Venstre-politiker har fastholdt sin uskyld hele vejen igennem.

»Jeg mener ikke, at jeg har sagt noget, som ikke allerede var sagt i offentligheden,« sagde Claus Hjort Frederiksen til B.T. i maj sidste år.

Claus Hjort Frederiksen har tidligere beskyldt den daværende S-regering for at stå bag sagen mod ham. Beskyldninger, som den daværende regering afviste.

Claus Hjort Frederiksen blev sigtet få dage efter, at den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, blev anholdt i Københavns Lufthavn i december 2021.

Lars Findsen er også tiltalt for at videregive statshemmeligheder og andre fortrolige oplysninger.

Anklagemyndigheden vil i begge sager anmode om, at de foregår for lukkede døre af hensyn til klassificerede oplysninger.

Desuden vil sagerne blive ført som domsmandssager. Det betyder, at en eventuel fængselsstraf skal udmåles til maksimalt fire år.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har tiltrådt Anklagemyndighedens indstilling om at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen. Han afviser at kommentere sagen.

Claus Hjort Frederiksen afviser også at kommentere yderligere på nuværende tidspunkt.