Operation X tager fat i de clairvoyantes falske arbejdsmetoder.

Danskere i sorg er gode kunder hos clairvoyante – eller såkaldte medier og åndemanere. Men pas på. Deres forbindelse til den anden side er måske intet andet end en internetforbindelse.

For Tine Sjørup var smerten efter hendes mands død ikke til at holde ud.

Hun besluttede sig for at gå til en clairvoyant. Med nogle veninder opsøgte hun mediet Martin Hulbæk, der ned til mindste detalje satte ord på Tines tanker. Men noget var galt.

Kort efter seancen fandt Tine Sjørup ud af, at alle oplysningerne stammede fra et interview, hun havde givet til en lokal avis, som lå frit tilgængelig på nettet.

Selv de faktuelle fejl i artiklen havde åndemaneren messet om.

Derfor kontaktede hun Morten Spiegelhauer og Operation X, der var helt med på at afsløre de clairvoyantes fuskede arbejdsmetoder.

I programmet De falske Åndemagere, der vises i aften, opsøger Spiegelhauer Martin Hulbæk og andre medier.

Fiktivt dødsfald
Et fiktivt dødsfald iscenesættes og en hjemmeside med opdigtede oplysninger bliver lagt på internettet.

Af hjemmesiden fremgår det blandt andet, at den fiktive person døde i et motorcykeluheld for et halvt år siden.

- Måske var han lidt fartglad. Vi skal ikke så langt tilbage, siden han gik bort. Måske et helt år tilbage, måske et halvt, analyserer Martin Hulbæk på skjult kamera.

I 12 tilfælde kommer han med detaljer om den ikke-eksisterende person, der kun findes på den falske hjemmeside.Alligevel nægter han, at han på nogen måde tjekker sine kommende kunder på internettet.

- Når de gang på gang kommer i kontakt med ånder, der ikke er der, så er det altid ånderne, der tager fejl og ikke de clairvoyante selv, fortæller Morten Spiegelhauer og uddyber:

- Det er vigtigt for mig at understrege, at missionen for programmet ikke er at afvise, at der findes mere mellem himmel og jord. Vi dokumenterer bare, at der findes personer inden for branchen, der udnytter folk på det groveste, siger han.

Tine Sjørup håber, at hendes historie kan være med til at sætte en stopper for de uærlige metoder.

- Moralsk er det så forkasteligt. Jeg ser det som enhver anden slags bedrageri, og alligevel er det som om, der er en stiltiende accept af det, de gør. Men de skal ikke slippe af sted med den slags, siger hun.