Hummel-direktør Christian Stadil fortæller for første gang, at han sidste år blev passet op af en røverbande. Frygten har fået ham til at installere overvågningskameraer foran sit hjem.

Den 42-årige Christian Stadil fortæller i stort interview til Berlingske søndag, at han er én blandt de efterhånden mange danskere, der har haft den ubehagelige oplevelse at blive forsøgt røvet på åben gade.

Han gik ad Nørre Voldgade i København og var på vej hjem til sin højgravide kæreste efter en festlig aften i december i fjor, da han en bil pludselig rullede op ved hans side med det, han betegner som fem bandemedlemmer. De krævede at låne hans telefon, men han nægtede.

- Jeg sagde til dem, at det ikke var så godt, at de lånte den. Prøvede at være jovial. Så gik der fem sekunder, og så hørte jeg bildørene smække. Derfra gik det hurtigt. Jeg blev skubbet omkuld, men fik rejst mig hurtigt igen. Heldigvis havde jeg drukket nok til, at det tog toppen af nervøsiteten, mens adrenalinen kørte på højtryk. De angreb mig, og jeg gik i kampstilling og råbte 'lad os droppe det her', mens jeg skubbede dem væk. Jeg var ikke bange, men i en tilstand, hvor jeg slap bevidstheden og havde fuld aggression mod fjenden, som man gør i kampsport, fortæller Christian Stadil til Berlingske.

Episoden fandt sted 9. december i fjor, men det er første gang, han fortæller om overfaldet til et medie. Her fortæller han videre, hvordan han vendte om og løb, så hurtigt han kunne op ad gaden, mens bilen fulgte efter. Til sidst sprang han ud foran en taxa, og det lykkedes ham at flå bildøren op og kaste sig ind på passagersædet, hvor der allerede sad tre jyske studerende.

- De blev helt chokerede, da jeg råbte ‘kør kør!’, og heldigvis kunne de kende mig. Chaufføren var skidesød, så jeg kørte med til Amager, hvor de skulle af, og jeg betalte deres tur og speedsnakkede hele vejen, fordi jeg var helt oppe at køre på adrenalin. Bagefter ringede jeg til politiet og kørte tilbage til gerningsstedet. Først da opdagede jeg, at jeg manglede mine briller, og at min mobil var smadret. Desuden havde jeg huller i tøjet, sår på knoerne og helt blå baller, fordi jeg var faldet hårdt, fortæller Christian Stadil til Berlingske.

Forbrydelsen blev aldrig opklaret, og i dag har Hummel-direktøren opsat 360 graders overvågningskameraer på facaden til sit hus, sørget for at en tung port lukkes ud mod vejen om natten, og at en overfaldsalarm altid er inden for rækkevidde. Men Christian Stadil er langt fra den eneste dansker, som en røverbande har sat en skræk i livet hos.



Med overfaldet skrev han sig ind i en yderst kedelig statistik over gaderøverier, hvor 664 anmeldte røverier i 2010 voksede til 921 røverier i 2012. En stigning, som gav genklang hos politiet, der siden har sat hårdt ind både efterforskningsmæssigt og med flere uniformerede og civile betjente på gaden i såkaldte ‘hotspots’ med højrisiko for røverier - indre København, Vesterbro og Hovedbanegården.

 - Vi oplevede en kraftig stigning i sager, hvor borgere blev røvet på gaden og truet med knive eller andre våben. Derfor har vi sat virkelig kraftigt ind over for netop gaderøverier i år, for det er sgu for galt, at man ikke kan gå i fred på gaden, siger politikommissær Ove Randrup, der leder røveri- og tyverigruppen på Station City.

- Typisk er der tale om grupper på tre til fem personer, der udser sig et offer, som de omringer og røver ved vold eller trusler om vold. De går efter unge mennesker, der går alene og er alkoholpåvirkede og dermed lette ofre. De arbejder særdeles organiseret og går primært efter smartphones, fortæller han.

Statistikken viser også, at der typisk er tale om gerningsmænd på helt ned til 14 år, og at mange af de organiserede røverbander har tilholdssted på Nørrebro i København.

- Vi har fået sat en del af disse røvere bag lås og slå, og de får altså op mod 12 måneders fængsel, så det er ikke for sjovt. Vi kan faktisk mærke, at vores indsats har givet ro på gaden, siger Ove Randrup.

Men selvom tallene for 2013 foreløbigt ser ud til at tegne sig pænere end i fjor, så råder efterforskningslederen folk til at passe på, når de færdes ude om natten.

- Vi råder folk til at følges med nogen og ikke gå alene hjem, hvis man har fået noget at drikke. Lad være med at 'flashe' din smartphone, lad være med at låne den ud til mistænkelige personer, og sørg altid for at have installeret de nyeste opdateringer på din telefon, så den er lettere at spore, hvis den bliver stjålet, lyder opfordringen fra efterforskningslederen.