Jørn Jønke Nielsen blev frikendt i byretten, men onsdag sendt bag tremmer af landsretten for grov vold.

 • Jønke: Vidnerne var gakgak

  Det var en kulsort dag for HA-idolet Jørn Jønke Nielsen i går. Rocker-forfatteren, som elsker at give den i rollen som respekteret forfatter og medie-darling, blev i går - endnu en gang - stemplet som en simpel voldsforbryder.

  Han sad da også som forstenet, da landsrettens seks dommere i Aalborg idømte ham fire års fængsel for at have sparket og trampet på en livløs mand under et blodigt slagsmål på natklubben Robin i Jomfru Ane Gade i Aalborg.

  Men var Jønke rystet, var hans forsvarer om muligt endnu mere rundt på gulvet.

  Den kendte juraprofessor, Preben Stuer-Lauridsen, havde ellers virket meget selvsikker, grænsende til det arrogante, under hele sagen, men nu sad han tilbage, fuldstændig bleg og svedende, som om alt blodet var løbet fra hans hoved.

  Preben Stuer-Lauridsen havde lidt sit livs største juridiske nederlag og trippede nedslået efter efter sin klient, da den pressevante Jønke bad journalisterne om at vente og i stedet trak sig tilbage til et rum ved siden af retslokalet. Her faldt en grædende veninde ham om halsen, inden døren blev smækket i.

  Forud for dommen havde Jønke ellers nærmest insisteret på at blive frikendt, som han blev, da sagen var for byretten i Aalborg i april.

  I en ti minutter lang enetale havde han forsøgt at overbevise dommerne om sin uskyld og poetisk omtalt sig selv som »denne verdens mest ærlige mand«.

  »Hele min forfatter- og foredragsvirksomhed er baseret på, at folk kan stole på, hvad jeg siger. At min troværdighed er i top. Derfor er jeg meget, meget ærlig,« lød det fra HA'eren.

  Men dommerne troede ham altså ikke over en dørtærskel. I stedet valgte de at fæstne lid til de fem skrækslagne vidner, som havde set Jønke sparke og trampe den livløse Flemming Jensen adskillige gange i hovedet, mens han lå stærkt blødende - med maven sprættet op - på natklubben Robin i Jomfru Ane Gade i Aalborg.

  Et yngre prøvemedlem fra HA er blevet idømt seks år for drabet, som fandt sted i fjor. Jønkes påstand har hele tiden været, at han røg i et mindre klammeri med Flemming Jensen, men han trak sig skyndsomt, da slagsmålet udviklede sig til et blodigt og forrykt opgør.

  Vidnernes version er en ganske anden. De har forklaret politiet, hvordan Jønke - nærmest i en blodrus og med et smil på læben - sparkede løs på den allerede bevidstløse Flemming Jensen.

  I dommens præmisser hedder det, at landsretten efter »en samlet vurdering anser det for bevist, at Jønke flere gange har sparket og trampet den liggende, værgeløse Flemming Jensen i hovedet og på overkroppen. Han var ukampdygtig, hvorfor angrebet må betegnes som af særlig rå og brutal karakter«, lyder det i dommens præmisser.

  Sagens anklager havde krævet Jønke fængslet i mindst seks år, men det blev altså ved de fire, som er en såkaldt fællesstraf indeholdende en reststraf, som Jønke manglede at afsone for mordet på Makrellen. Han blev prøveløsladt i 1998 for Makrel-mordet, med en prøvetid på fem år.

  I alt kommer Jønke til at sidde bag tremmer i cirka to år og nogle måneder. Han har allerede afsonet otte måneder i varetægtsfængsel, da han allerede samme nat, som natklubdramaet fandt sted, blev buret inde og sigtet for grov vold. Var han blevet frikendt, også i landsretten, havde han kunnet kræve en erstatning på mindst 400.000 kroner for otte måneders uberettiget varetægtsfængsling. Nu kommer han i stedet til at betale alle sagens omkostninger.