Nedlæggelsen af bemandede danske grænseovergange koster

Danske toldere finder langt mindre af den hårde narko, der vælter ind over de danske grænser.

I første halve år af 2012 er det blot lykkedes narkohunde at få færten af 3,1 kilo heroin og kokain, hvor tolderne i årene under den borgerlige regering hvert år beslaglagde mellem 12 og 89 kg. hård narkotika ifølge Skats statistik.

Under den nye regering har man nedlagt de bemandede danske grænseovergange, som blev indført under den tidligere borgerlige regering. Chefen for de 192 danske toldere erkender, at de har fundet for lidt hård narko i år.

- Vi kan ikke løbe fra, at vi har fået fat i mindre end vi har fået tidligere. Det forsøger vi på alle mulige måder at rette op på. Vi har sat os sammen med politiet for at udvikle nye metoder til at afsløre smuglerne. Vi kigger på andre flyafgange end før. Smuglerne prøver jo også hele tiden at opfinde nye måder at få narkoen ind på, siger vicedirektør Gert K. Jensen til BT onsdag.

Ifølge formanden for de 3.000 ansatte i Dansk Told- og Skatteforbund har han i flere år råbt op om den elendige danske narkokontrol.

- I Danmark er det nemmere i at få fat i kokain og heroin end at bestille en pizza. Narkokontrollen fra toldere er blevet værre under den nye skatteminister, der har interesseret sig mere for multinationale selskaber end at fange narko, der slår danske unge ihjel, siger Jørn Rise til BT.

Ifølge politiet er der mindst lige så meget kokain og heroin til salg på danske gader i dag.

- Hvis ikke der er mere. Gadepriserne er ikke blevet højere - det indikerer, at der lige så meget narko til salg, siger Steffen Steffensen, leder af Københavns Politis narkosektion. Han vil ikke bebrejde tolderne, som han kalder »dygtige.«

- Jeg kan bare konstatere, at de norske og svenske toldere finder meget mere narko, selv om det meste af deres narko er transporteret via Danmark og Kastrup Lufthavn, siger Steffen Steffensen til BT.

I Norge og Sverige har deres toldvæsen i de første seks måneder af i år henholdsvis taget smuglere med godt 12 og 13 kilo heroin og kokain - men mange år lykkedes det tolderne i de to lande hver at fange langt over 100 kg. hård narko ifølge de officielle statistikker fra svenske Tullverket og norsk Toll.

I Sverige tager toldere meget narko, som smuglere har fløjet ind via København Lufthavn, på den anden side af Øresundsbroen - når smuglere forsøger at passere broen.

Læs mere i BT onsdag.