I en velplanlagt politiaktion torsdag aften snuppede betjente fra Station Amager ifølge bt.dk 21 joints, 243,38 gram hash og 7,63 gram pot på Christianshavns metrostation og på Christianshavn Torv, som ligger få hundrede meter fra Christiania. Men det er sket med noget ufine metoder, mener chefjuristen i den uafhængige borgerlig-liberale tænketank, CEPOS.

Vagtchefen hos Københavns Politi udtalte ifølge Politiken efter aktionen til Ritzau, at betjentene »kiggede mistænkelige personer dybt i øjnene og spurgte, om de havde noget i lommerne, som de ikke må have«. Og de blev visiteret, »hvis de reagerede nervøst«.

Den tilgang har fået tænketanken CEPOS til at reagere:

- Det er stærkt tvivlsomt, om politiet har lov til at foretage visitationer af personer i metroer alene på baggrund af, at en person ser nervøs ud, siger chefjurist Jacob Mchangama.

- Politilovens paragraf fem kræver, at sådanne visitationer er nødvendige for at »afværge fare for forstyrrelse af den offentlige orden samt fare for enkeltpersoners og den offentlige sikkerhed«. Det er meget svært at se, hvordan den hypotetiske mulighed for, at en passager i en metro ligger inde med fem gram hash udgør nogen som helst fare for den offentlige orden eller sikkerhed, siger han.

Fra politiets side er man tilfreds med udbyttet i området, som er et kendt tilholdssted for pushere, og ordensmagten lover, at lignende aktioner også vil blive gennemført i fremtiden.

- Aktionen har været planlagt i et stykke tid. Det er faktisk noget, vi gør med jævne mellemrum. Og vi vil også gøre det igen, siger Henrik Olsen fra Københavns Politi til bt.dk.

Men det er ikke opfattelsen hos Jacob Mchangama.

- Det virker mest af alt som en fiskeekspedition, og det er der ikke hjemmel til i politiloven. Efter min opfattelse er der derfor tale om et stærkt betænkeligt indgreb i privatlivets fred, der ikke bør kunne finde sted på så løst grundlag, siger chefjuristen hos CEPOS.