Lyt til artiklen

Carl Plum og hans kammerat er dømt for dyremishandling og straffes begge med ubetinget fængsel i 30 dage. De skal betale sagens omkostninger.

TV-kokken Camilla Plums søn, Carl Plum, er netop blevet idømt 30 dages fængsel.

Retten fandt, at 25-årige Carl Plum og hans 22-årige ven skyldige i tiltalen for dyremishandling, ulovlig slagtning og ulovlig besidelse af en kniv.

- Vi har dømt i overensstemmelse med tiltalen for begges vedkommende. Vi lægger vægt på - og vi kan kun forholde os til videoen - at det er sket i fællesskab, det er nøje planlagt og man medbringer de redskaber, man har tænkt sig at aflive hesten med. En trækker hesten, en filmer, og på den måde har man fordelt ansvaret imellem sig, siger dommeren i sin begrundelse.

Læs også:

Anklageren havde krævet, at Carl Plum og hans kammeratet skulle frakendes retten til at have med dyr at gøre, men den gik retten ikke med til.

- Når man har fået straffen for forholdet, så er der ikke særlig stor grund til at tro, at det vil gentage sig, lyder dommerens begrundelse.

De to tiltalte har bedt om betænkningstid i forhold til, om dommen skal ankes. Camilla Plum forsvandt fra retsbygningen i frokostpausen og var ikke til stede i retslokalet, da dommen blev læst op.

Sagen begyndte 23. juni 2013 da shetlandsponyen Tarzan blev fundet død og hovedløs på stranden i Tisvildeleje. Hesten viste sig at komme fra tv-kokken Camilla Plums gård, Fuglebjerggård. Til at begynde med afviste Camilla Plum, at det var hendes søn, der havde slagtet den, men senere erkente Carl Plum i et åbent brev til sin mor, at han havde slagtet den på stranden med det formål at lave den til hestebøffer, som han ville servere for sine venner på Sankt Hans aften.

Læs også:

I retten blev der afspillet en video, som Carl Plum, hans medtiltalte og en veninde optog af selve slagtningen. I videoen ser man Carl Plum og hans kammerat trække ponyen afsted til slagtning på stranden, mens de nynner og små piger kommer hen for at klappe ponyen. Kort tid efter ser man Carl Plum save frem og tilbage i hestens hals, mens den ligger på ryggen og spjætter med benene.

- Luftrøret er skåret over, før hesten er død. Halsen er skåret over der, hvor der er længst ind til luftvejene, og derfor vurderes det, at hesten har været udsat for behandling med karakter af mishandling, lød det i en rapport som Det Veterinære Sundhedsråd lavede om sagen.

Læs også:

Rapporten blev læst op i retten af anklager Rikke Hald. Hesten blev ikke givet nogen form for bedøvelse inden slagtningen, men blev i stedet gokket i nøden med en gummihammer.

- Hesten bliver på stranden slået i hovedet. Det fremgår tydeligt, at den ikke bliver bevidstløs af slaget. Den sparker kraftigt med benene, de aftager i takt med afblødningen. Hovedet skilles fra kroppen med en kniv ført med med savende bevægelser, som beviser, at det er sket med en sløv kniv. Ponyen er omtumlet som en bokser efter et hårdt slag. Den har kunne registrere den smerte, den er blevet påført ved overskæringen og oversavningen af halsen på det sted, hvor halspulsåren ligger særligt dybt. Dyret har været udsat for en angstfremkaldende oplevelse, lyder det i rapporten fra Det Veterinære Sundhedsråd.

De to tiltalte har gennem hele sagen nægtet sig skyldig. I et åbent brev har de argumenteret for, at dyret fik en smuk død på 'et skønnere sted, end de fleste dyreånder får lov at rejse fra'.