Politiet slog igen tirsdag til mod romaer, der denne sommer driver flere butiks-chefer til vanvid i København. Flere beretter nu om en hverdag med tyveri, svineri og chikane

Romaer, der stjæler sukker fra kaffeautomater, sviner, efterlader skrald og på aggressiv vis tigger om forbipasserende kunders penge eller i det hele taget generer, er blevet en fast del af hverdagen for flere butikker i København. Det fortæller flere butiksbestyrere i hovedstaden, som BT har talt med.

En af dem er Mikael Aagaard, der bestyrer Fakta-butikken ved Nørreport i København. Han oplever på daglig basis, at romaer er et problem for hans butiksdrift, især fordi de både tigger og sviner foran butikken.

»De fylder enormt meget. Vi har en svinesti af skrald altid, for de rydder ikke op efter sig, og så sidder de og tigger. De er rimelig aggressive på tiggeriet,« forklarer Mikael Aagaard, der flere gange har prøvet at stikke en kost i hånden på folkene foran butikken for at få dem til at rydde op efter sig selv.

Han har oplevet problemet som værende særligt slemt det sidste halve til hele år, og generelt har problemet med romaer i København været et varmt diskussionsemne de seneste uger, hvor det er kommet til sammenstød mellem romaer og danske hjemløse. Og så sent som i går eftermiddag ryddede Københavns Politi tre ’utryghedsskabende lejre med udenlandske hjemløse i København’. Det skete ved Ørstedsparken, Sankt Johannes kirken og Vor Frue kirke, hvor i alt 22 rumænere blev anholdt. Tidligere er andre primitive lejre blevet ryddet af politiet på bl.a. Islands Brygge, i Lille Kongensgade, Vesterbrogade og Nyropsgade. Og alene i år er ca. 150 romaer blevet anholdt, oplyser Københavns Politi.

Problemet med romaer i Københavns kommune er ifølge overborgmester Frank Jensen (S) da også taget til de seneste år. I et brev til Statsministeriet har han bedt regeringen om hjælp til at løse problemet med et stigende antal flaskesamlere fra udlandet. Siden har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremsat et lovforslag, der, hvis det stemmes igennem som alt tyder på, fordobler straffen for ’utryghedsskabende tiggeri’ fra syv dages betinget fængsel til 14 dages ubetinget fængsel.

Ifølge Mikael Aagaard er problemet med romaer blevet uoverskueligt, og han har efterhånden opgivet at gøre noget ved den gruppe på 15-20 romaer, der fast holder til ude foran forretningen.

»Det er jo håbløst, og jeg kan ikke se, hvad pokker jeg skulle gøre. Man skal hele tiden være efter dem. De har ikke nogen pli. Vi har en kaffeautomat, og så fylder de lommerne med sukker fra den. Uanset hvor meget vi sætter frem, er det væk en time efter,« forklarer han.

Tyveri er dog ikke et generelt problem i Mikael Aagaards butik, understreger han. Informationsdirektør hos Coop, Jens Juul, oplyser til BT, at der er flere af deres butikker i København, der oplever problemer med romaer.

Superbrugsen på Christianshavns Torv er et af de steder, og her har det omvendt ikke været svineriet, men tyveri, der har været det store problem.

»De stjæler i butikken, og det har stået på længe. Det er eskaleret inden for de sidste to-tre måneder,« siger butiksbestyrer Martin Kjær, som dog har oplevet, at problemet er blevet mindre, efter politiet er begyndt at patruljere oftere i området.

Københavns Kommune anslår, at der befinder sig mindst 1000 romaer i kommunen. Det er dog ikke et præcist tal, da man ikke registrerer folk på etnicitet.

Peter Ellermann, der er afdelingsleder i Hjemløseenheden under Socialforvaltningen i Københavns Kommune, oplyser, at mange udenlandske hjemløse holder til i indre by, Nørreport, Nørrebro Station og Dronning Louises Bro. Det gælder desuden også starten af Vesterbro og Christianshavn.

Forslaget om en fordoblet straf for ’utryghedsskabende tiggeri’ blev førstebehandlet 2. juni og kan blive endeligt stemt igennem 14. juni.

BT har talt med en række chefer i flere butikker i København, der beretter om problemer med romaer.

Emmerys, Suhmsgade, Carsten Müller, butikschef:

»Det er fuldstændigt sindssygt, de er fuldstændig kolde. Vi har haft rigtigt mange problemer, hvis jeg ikke er her i butikken, og når jeg kun har mine kvindelige ansatte i butikken, så går de ind direkte forbi og ned på  butikkens toilet. Så låser de døren og tager et bad i håndvasken Nogle gange, hvis her er mange mennesker, så ser vi dem ikke, så sniger de sig bare ind og låser døren. Hver eneste dag har jeg samtaler med mine kunder om romaerne, på den ene eller den anden måde. Enten er de glade for vi har åbent butikken, for nu er området blevet lidt pænere, eller også handler det om, at de føler sig utrygge på grund af dem.«

7-Eleven, Vesterbrogade 37, Arben Merxha, bestyrer:

»Det er klart et stigende problem, de roder i skraldespandene, og så sent som i sidste uge tog vi en i at stjæle fra butikken. Der er ikke noget at gøre, vi smed ham ud, men han kan ikke betale for det. Ofte så handler de med stjålne dankort.«

7-Eleven, Kultorvet, Jonas Søby, franchiser:

»Vi har haft store problemer med romaer. Typisk så vil de gerne have kaffe, og så kommer de og vil have rabat, fordi de ikke har penge nok. Det er lidt 50/50 hvilken type, det er, der kommer ind. Nogle er meget ubehøvlet, imens andre er søde og rare.«

Et stigende problem

Københavns Politi har alene i år anholdt 150 romaer. I går blev tre roma-lejre ryddet, men indsatsen er langt fra slut, lyder vurderingen fra politiet.

»Vi får flere og flere anmeldelser, og problemet er stødt stigende,« siger vicepolitiinspektør Jacob Søndergaard fra udlændingekontrolsektionen hos Københavns Politi, der i går gennemførte endnu en aktion mod ‘utryghedsskabende lejre’, hvor 22 personer blev anholdt.

»Ofte ved de ikke, hvad problemet er, men så bruger vi en tolk til at fortælle dem, hvorfor de ikke må opholde sig på det pågældende sted,« siger Jacob Søndergaard.

Indsatsen mod romaerne kommer i kølvandet på de seneste uger og måneders problemer, hvor det bl.a er kommet til sammenstød mellem danske hjemløse og romaer, der f.eks. bor i små, privitive lejre eller på de københavnske gader. Og som BT i dag fortæller er svineri og tyveri blevet hverdag for en række butikker i hovedstaden.

»Når vi er ude ved de hjemløse romaere, så anholder vi dem og tager dem med. De plejer som regel at følge med uden dramatik,« siger Jacob Søndergaard.

Politiet udsteder bødeforlæg på 1.000 kr., når en person bliver anholdt. Derefter får han eller hun lov at gå igen. Men hvis de samme personer gentagne gange bliver taget, bliver Udlændingestyrelsen involveret, og de risikerer at blive udvist af Danmark, forklarer Jacob Søndergaard, som oplyser videre, at de fleste kommer fra Rumænien.

»Jeg kan ikke sige med sikkerhed, hvordan de kommer til Danmark, men ud fra det, de siger, så kommer de fleste herop med bus eller i bil,« siger han.

Jacob Søndergaard oplyser, at politiet ‘ufortrødent fortsætter disse aktioner året ud’, ligesom han opfordrer borgere til at anmelde episoder eller tippe politiet om nye lejre.