Historien om en 15-årig dansk pige, der støtter jihad, gik Danmark rundt i sidste uge. Men selvom politiet indtil videre har hemmeligholdt, hvad den 15-årige pige og hendes 24-årige kammerat, en tidligere Syrienskriger, er sigtet for, så giver en aktindsigt nu svar på det spørgsmål.

Det sendte chokbølger gennem den lille landsby Kundby ved Holbæk, da det kom frem, at en blot 15-årig pige var blevet anholdt i byen onsdag 13. januar i det, der blev kaldt en terrorsag.

Politiet mørklagde efterfølgende sagen, så da pigen blev fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Holbæk dagen efter anholdelsen, skete det bag dobbeltlukkede døre, hvor pressen hverken lov at høre pigens forklaring eller den konkrete sigtelse.

Anklager Peter Ahleson henviste bl.a. til pigens unge alder, og at åbne døre ville skade den videre efterforskning, fordi der kunne være flere gerningsmænd på fri fod.

Men aktindsigt i grundlovsforhøret af pigen bekræfter nu, at sagen drejer sig om særdeles farlige våben og/eller eksplosive stoffer under særlig skærpende omstændigheder. Sigtelsen er bl.a. rejst efter straffelovens paragraf 192a.


Helt præcist siger 192a, at man straffes med mellem et og seks års fængsel, hvis man overtræder loven om våben og eksplosivstoffer. Eller hvis man overtræder artikel 4, stk. i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 258/2012 af 14. marts 2012 »ved under særlig skærpende omstændigheder at indføre, udføre, transportere, erhverve, overdrage, besidde, bære, anvende, tilvirke, udvikle eller med henblik på udvikling forske i« skydevåben eller sprængstoffer.

Derudover er hun ifølge TV2 sigtet for at billige terrorhandlinger.

På de sociale medier har den 15-årige pige ikke lagt skjul på, at hun er konverteret til islam, og hun bekræfter også over for en veninde, at hun støtter Jihad, som hun forklarer veninden er hellig krig.

Dagen grundlovsforhøret af pigen blev en tidligere Syrienskriger anholdt af politiet i Østjylland i samme sag. En 24-årig mand, som har poseret med våben og vist billeder fra slagmarken i Syrien på de sociale medier. Også hans sag er rejst efter straffelovens paragraf 192a om sprængstoffer og våben.

Den 15-årige pige har tidligere omtalt Syrienskrigeren som sin bedste ven på et social medie, men ellers er forbindelse mellem de to ukendt, og hans nøjagtige rolle i sagen er endnu ukendt.

Både den 15-årige pige og den 24-årige unge mand blev varetægtsfængslet frem til 9. februar. Begge skal sidde i isolation frem til 26. januar.